Linkovi

Najbrže rastući segment stočarstva u SAD - uzgoj koza!


Najbrže rastući segment stočarstva u SAD - uzgoj koza!
Najbrže rastući segment stočarstva u SAD - uzgoj koza!

Meso koza omiljeno je u velikom broju imigrantskih zajednica u Americi, od muslimana, preko hindusa, pa do hispanika

Znate li koji dio stočne industrije u Sjedinjenim Državama najbrže raste? Odgovor je ponešto iznenađujući za zemlju koja je odrasla na govedini, svinjetini i piletini. To su - koze. Oko 80 tisuća američkih farmera uzgaja krda koza, a očekuje se da će na tržište izbaciti oko 700 tisuća koza ove godine, što je dvostruko više nego prije 10 godina.

Zašto su ljudi voljni voziti i do 300 kilometara, kako bi sudjelovali na aukciji i kupili 50 koza od Amisha? I zašto se stotine tisuća koza tove za klanje u područjima poput Teksasa, koji je poznat u čitavom svijetu kao dom kauboja i goveda, a ne pastira i jaraca?

Razlog tome je da je meso koza, koje se koristi u čorbama, kariju, pa čak i u meksičkoj hrani, omiljeno u sve većoj imigrantskoj zajednici u Americi. Američki farmeri sada uzgajaju debeljuškaste, ukusne, južnoafričke vrste koza, a muslimani u ovoj zemlji kupuju njihovo meso u ogromnim količinama. Hindusi i šijiti, koji pretežno ne jedu govedinu, naročito su zainteresirani za kozje meso. Isto je i sa katoličkim hispanicima, afričkim imigrantima, kao i Amerikancima kineskog podrijetla.

Novinar Glasa Amerike Mohamad Elshinnawi ranije ove godine posjetio je farmu na kojoj Mukit Hossain, njegova žena i dvije kćeri uzgajaju koze za oko 300 tisuća muslimana u sjevernoj Virginiji, koji su zainteresirani za takozvano halal meso, meso životinja koje su uzgajane bez uporabe hormona i kemikalija.

Kao i u židovskoj tradiciji, gdje se životinje moraju klati na poseban način, tako i muslimani imaju način na koji se priređuje takozvano halal meso. Gospodin Hossain nam kaže da je potražnja veća, nego što on može ponuditi, te da je trenutno njegov najveći izazov što brže širenje biznisa kako bi mogao zadovoljiti sve svoje mušterije.

XS
SM
MD
LG