Linkovi

Naftna mrlja nadomak obale Louisiane dok ekipe za hitnu intervenciju postavljaju kilometre plutajućih ograda


2013年2月14日,查韋斯在古巴哈瓦那與他的兩個女兒在一起。
2013年2月14日,查韋斯在古巴哈瓦那與他的兩個女兒在一起。

Izljev nafte pet puta veći nego što se ranije procijenilo; dnevno istječe više od 800 tisuća litara nafte

U Meksičkom zaljevu, ekipe za hitne intervencije postavljaju kilometre plutajućih ograda oko ogromne naftne mrlje kako bi usporili njezino primicanje obali Louisiane. U toj saveznoj državi, guverner Bobby Jindal je proglasio hitno stanje, a stručnjaci kažu da bi – zbog vjetrova kakvi vladaju već nekoliko dana – mrlja mogla ugroziti i dijelove Alabame, Floride, Mississippija i Teksasa.

Predsjednik Obama je jučer naredio saveznim agencijama da poduzmu agresivne korake u odgovor na prijeteću ekološku i ekonomsku katastrofu, te je naputio da se koriste svi dostupni vladini resursi za hitnu ograničavanje širenja mrlje, kao i čišćenje.

Izljev nafte na mjestu gdje je prošli tjedan došlo do eksplozije i potonuća platforme Deepwater Horizon pet puta je veći nego što prvotno procjenilo. Stručnjaci kažu da iz oštećenog podmorskog izvora istječe gotovo 800 tisuća litara nafte dnevno.

Kompanija British Petroleum – koja je upravljala platformom – zakonski je odgovorna za zatvaranje izvora i čišćenje mrlje. BP je dosad postavio gotovo 55 tisuća metara plutajućih ograda, te angažirao ekipe eksperata za zatvaranje vrela. Ogromni kapak s ventilom koji prekriva izvor na morskom dnu, na dubini od kilometra i pol, nije se zatvorio nakon nesreće i stručnjaci još uvijek pokušavaju naći načine da ga zatvore.

Kompanija British Petroleum poduzima više mjera za ograničavanje mrlje, uključujući i pumpanje nafte s površine u tanker, posipanje mrlje kemikalijama koje razgrađuju naftu, a izvedeno je i 'kontrolirano paljenje' nafte na površini vode. Dužnosnici kažu da će paljenje biti ponovno izvedeno kada to vremenske prilike budu dopustile.

XS
SM
MD
LG