Linkovi

Nafta je skuplja najviše zbog spekulacija na tržištima i viška raspoloživa novca za investicije


Benzinska crpka u mjestu Fullerton, Calif. Galon benzina (3.8 litara) u SAD skuplji je za gotovo jedan dolar u odnosu na proljeće 2010.
Benzinska crpka u mjestu Fullerton, Calif. Galon benzina (3.8 litara) u SAD skuplji je za gotovo jedan dolar u odnosu na proljeće 2010.

Tom Kloza: "Nitko vjerojatno ne krši pravila poslovanja, međutim, cijena nafte može se promijeniti nakon samo nekoliko poteza po kompjuterskoj tipkovnici… Takav potez nekog menadžera onda ima ogroman utjecaj na potrošače, a pogotovo na ljude skromnijih primanja i ljude na marginama društva – po cijelom svijetu“

Poskupljenje sirove nafte i benzina prate sve oštrije kritike diljem svijeta. Neki za rast cijena krive zemlje koje izvoze naftu, organizirane u grupaciji OPEC. Drugi pak smatraju da je skuplji benzin posljedica nestabilnosti na Srednjem istoku, a treći – spekulacije na tržištu.

Američko Ministarstvo pravosuđa osnovalo je posebnu radnu grupu čiji je zadatak istražiti je li cijena benzina u Americi, barem djelomično, posljedica malverzacija. No, kako iz Houstona u Teksasu javlja Greg Flakus, cijena benzina je, možda, posljedica trendova na tržištu investicija.

Analitičari smatraju da su razlozi za poskupljenje nafte višestruki. Prvo, sve veća potražnja u velikim ekonomijama koje su u ekspanziji - Kini i Indiji. Drugo, ograničenja na eksploataciju nafte na istočnoj obali Sjedinjenih Država, te treće – rat u Libiji, velikom izvozniku nafte.

Međutim, nafta je popularna roba i na investicijskoj sceni. Uloženi novac u buduće investicijske projekte s naftom – tvrde analitičari – često vodi i nerealistično visokoj cijeni benzina. Taj novac se većinom nalazi u investicijskim fondovima, u koje ulažu i individualni investitori i privatne firme, ali i brojne ustanove poput dobrotvornih organizacija, kao i vlade niza država.

Ljudi koji vode poslovanje tih fondova, koji upravljaju uloženim sredstvima, imaju ogroman utjecaj na cijenu nafte – kaže Tom Kloza iz konzultantske firme Oil Price Information Service: "Nitko vjerojatno ne krši pravila poslovanja, međutim, cijena nafte može se promijeniti nakon samo nekoliko poteza po kompjuterskoj tipkovnici… Takav potez nekog menadžera onda ima ogroman utjecaj na potrošače, a pogotovo na ljude skromnijih primanja i ljude na marginama društva – po cijelom svijetu“.

Tom Kloza naglašava da država teško može spriječiti spekulativno ponašanje na tržištu. Međutim, bolja regulacija je potrebna, pogotovo izvan Sjedinjenih Država: "Potpuna deregulacija je neoprostiva pogreška. A spekulacije budućom cijenom nafte, do kojih dolazi u inozemstvu, većinom su posve deregulirane“.

Čelni čovjek OPEC-a Abdalla el-Badri izjavio je nedavno da je cijena nafte danas više posljedica spekulativnog ponašanja na tržištu nego ponude i potražnje. Tom Kloza kaže da se OPEC boji rasta cijene nafte jer to može dovesti do pojačanog istraživanja na polju alternativnih izvora energije.

Peter Zeihan iz obavještajno-analitičke firme Stratfor smatra da je, uz spekulativnu praksu, čimbenik u rastu cijena benzina i sve veća svota raspoloživa novca koja se pojavila na tržištu: "Prije desetak godina, od cjelokupnih investicija na tržištu, samo je deset posto odlazilo na tržište nafte. Danas – 40 posto. Kada tome dodate nove ulagače i uvećana sredstva – i to kombinirate s činjenicom da se proizvodnja nafte nije uvećala 10 posto – onda je jasno da je cijena veća nego prije“.

Dobar dio tog 'novog novca' dolazi iz Kine. Riječ je o zaradi od kineskog izvoza na Zapad, koja se potom investira u naftu, pogotovo njezinu buduću – veću – cijenu.

Međutim, Peter Zeihan smatra da, dugoročnije gledano, načelo ponude i potražnje uvijek na kraju 'pobijedi'. Tako da će i sada – tvrdi Zeihan – nafta, u konačnici, opet pojeftiniti.

Ali, Peter Zeihan nije bio spreman prognozirati kada će se to točno dogoditi.

XS
SM
MD
LG