Linkovi

Nacionalni dan molitve - suprotan Ustavu SAD?


Nacionalni dan molitve - suprotan Ustavu SAD?
Nacionalni dan molitve - suprotan Ustavu SAD?

Sutkinja Barbara Crabb iz savezne države Wisconsin presudila je da je Nacionalni dan molitve protuustavan jer – prema njoj – u ovom slučaju država nalaže građanima određen oblik vjerske aktivnosti

Šesti svibnja je u Sjedinjenim Državama Nacionalni dan molitve. Ove godine, ova je prigoda po prvi put u središtu kontroverze – jer je sud u Wisconsinu odlučio da je sama ideja Nacionalnog dana molitve, koji je proglašen od države, protivna američkom Ustavu.

Od 1952., svaki američki predsjednik prvog četvrtka u svibnju izda proklamaciju koja ovaj dan označava kao Dan molitve. Na taj dan, svatko tko želi može se okrenuti Bogu i meditaciji – u organiziranom obliku ili sam. Od 1988. Nacionalni dan molitve i službeno je priznat američkim zakonom.

No, prije dva tjedna, sutkinja Barbara Crabb iz savezne države Wisconsin presudila je da je Nacionalni dan molitve protuustavan jer – prema njoj – u ovom slučaju država nalaže građanima određen oblik vjerske aktivnosti. Presuda je objavljena u parnici koju je 'protiv' Nacionalnog dana molitve povela jedna organizacija koja okuplja – kako se kaže – 'ateiste, agnostike i skeptike svih vrsta'.

Ubrzo nakon toga, parnicu je najavila i organizacija koja okuplja pripadnike američkih oružanih snaga – sadašnje i bivše – koji se zalažu za potpuno uklanjanje vjere iz vojske. Cilj njihove parnice bio je spriječiti nastup poznatog protestantskog pastora Franklina Grahama u Pentagonu, američkom ministarstvu obrane. Graham je poznat po izjavi da se 'u ime islama čini zlo', koju je kasnije revidirao napomenuvši da se 'zlo činilo i u ime drugih vjera, među njima i kršćanstva'.

Mikey Weinstein, bivši časnik američkog zrakoplovstva i dužnosnik Bijele kuće u administraciji Ronalda Reagana, direktor je Zaklade za slobodu vjere u vojsci, koja je najavila parnicu protiv pojavljivanja pastora Franklina Grahama u Pentagonu. "Kontaktiralo nas je mnogo muslimana koji služe u američkoj vojsci – časnici, vojnici, civilno osoblje… U njihovo ime tražili smo od Pentagona da odustane od poziva Franklinu. Bili smo spremni pokrenuti parnicu. No, na kraju, Pentagon je odustao od poziva i Franklin neće tamo govoriti. Mislim da su ispravno postupili" - kaže Weinstein.

Jay Sekulow, direktor Američkog centra za pravo i pravdu, organizacije koja okuplja pravnike kršćanske orijentacije, kaže da je protivljenje američkih muslimana Franklinu Grahamu 'ironično' jer dobrotvorna organizacija kojoj je on na čelu mnogo radi na humanitarnom planu u islamskim zemljama: "Dobrotvorne evangeličke organizacije Franklina Grahama i njegova oca, pastora Billyja Grahama toliko su pomogle ljudima u islamskom svijetu – u hrani, lijekovima, gradnji domova. Više od svih drugih, pa čak i Crvenog križa."

No, nije Grahamov humanitarni rad problem – kaže Ibrahim Hooper iz Vijeća za američko-islamske odnose, washingtonske organizacije koja lobira za interese američkih muslimana. Hooper kaže da se islamska zajednica protivi orijentaciji kršćanskih evangelika koji organiziraju događanja u vezi s Nacionalnim danom molitve: "Ideja takvog dana nije, očito, samo za kršćane. Međutim, organizatori su poznati po tome da žele isključiti svakoga tko ne slijedi njihovu prilično usku orijentaciju. To u praksi znači da smo mi muslimani dobrodošli ako sjedimo u publici, no ne daju nam da stanemo za govornicu.

Glasnogovornik američke vojske izjavio je da će umjesto Franklina Grahama u Pentagon na molitvu biti pozvan neki svećenik čija je orijentacija prihvatljivija većem broju ljudi.

XS
SM
MD
LG