Linkovi

Na Dodikov zahtjev otkazana sjednica Predsjedništva BiH 


Otkazana današnja (27.08.2019.) sjednica Predsjedništva BiH
Otkazana današnja (27.08.2019.) sjednica Predsjedništva BiH

Otkazana je sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj se trebalo glasati o imenovanju Zorana Tegeltije (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) za novog mandatara Vijeća ministara BiH.

Današnji sastanak je otkazan na zahtjev člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika koji je ranije podnio zahtjev za održavanje sjednice na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila imenovanje Tegeltije za mandatara Vijeća ministara.

Dodik je održavanje sjednice zatražio nakon što su stigle potvrde Centralne izborne komisije (CIK) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da ne postoje nikakve zakonske prepreke koje bi mogle utjecati na Tegeltijino imenovanje.

Još ranije se znalo da ostali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović neće podržati Tegeltiju za Vijeće ministara BiH, sve dok se ne usvoji odluka o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel.

Prisutne su stalne opstrukcije kada je riječ o izboru novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izjavio je Dodik nakon što je ponovo odgođena sjednica Predsjedništva.

“Za imenovanje novog saziva Vijeća ministara koji su potpisali lideri, a tiče se formiranja vlasti, nigdje ne stoji da je uslov za to usvajanje ANP-a, tj. nema prejudiciranja za članstvo u NATO-u”, kaže Dodik.

Dodik se nada da će do 5. septembra biti sazvana još jedna sjednica o imenovanju i izglasavanju Tegeltije za mandatara, ali da je on više neće zakazivati.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon što je sjednica Predsjedništva otkazana da su sva tri člana kolektivnog šefa države bila saglasna u tome da sjednica ne treba da bude održana.

"Razlozi zbog kojih mislim da nije trebalo ni sazivati ovu sjednicu je jer se nisu stekli uvjeti, nisu se raščistile stvari o ANP-u (Nacionalni godišnji plan za NATO) i ostavljen je po mom mišljenju prostor za dogovor u narednih nekoliko dana, da se pokuša naći rješenje. Rješenje je usvajanje i slanje ANP-a i, naravno, imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara", kazao je Džaferović novinarima ispred Predsjedništva BIH u Sarajevu, prenosi Slobodna Evropa.

Otkazivanje današnje sjednice samo je još jedan korak u nizu neusaglašavanja stavova tročlanog Predsjedništva. Prošle sedmice su otkazane dvije sjednice jer nije bilo konsenzusa između članova kolektivnog šefa države. Prema riječima Dodika, Zoran Tegeltija je proteklih dana prošao sve provjere nadležnih institucija te može biti imenovan za novog mandatara Vijeća ministara BiH.

Dodik je podsjetio i na Principe za formiranje vlasti, koje je on potpisao s liderima Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakirom Izetbegovićm i Draganom Čovićem, 5. augusta u kojima je, kako je naveo, precizno utvrđen rok od 30 dana za formiranje vlasti.

Podsjećamo, 5. augusta u Sarajevu su lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA potpisali Sporazum o principima za formiranje vlasti odnosno za konačnu uspostavu Vijeća ministara, za šta rok ističe 5. septembra. Još uvijek nije poznato šta će do tada odlučiti članovi Predsjedništva BiH.

XS
SM
MD
LG