Linkovi

Na 15. godišnjicu tragične pogibije Rona Browna u Dubrovniku se održava gospodarski skup posvećen trgovini i ulaganjima


Ron Brown u Tuzli, 3. travnja 1996.
Ron Brown u Tuzli, 3. travnja 1996.

Predstavnici mnogih američkih tvrtki tijekom jučerašnjeg dana i večeri sletjeli su u Dubrovnik. Među njima su predstavnici Microsofta, Westinghausa, IBM-a, hotelskog lanca Mariott, Bechtela, Canona, Coca-Cole, General Electrica, Hewlett Packarda i drugih.

Na 15. obljetnicu pogibije američkog ministra trgovine Rona Browna i američke delegacije u zrakoplovnoj nesreći kod Dubrovnika, u tome gradu danas i sutra se održava tradicionalni, ambiciozno zamišljen, gospodarski skup pod nazivom "Brownov forum – trgovina i ulaganja između SAD-a i jugoistočne Europe“.

Na njemu će sudjelovati oko 200 sudionika iz SAD-a i zemalja regije. U organizaciji američkog veleposlanstva u Hrvatskoj, ureda predsjednika Ive Josipovića i Hrvatske udruge poslodavaca, sudionici će razgovarati o povezivanju tvrtki u regiji i njihovom regionalnom okrupnjavanju, a sve to kako bi zemlje europskog Jugoistoka - pojedinačno premale za privlačenje ozbiljnih investicija - zajedno uspjele privući krupni kapital i velike ulagače.

Poslovni ljudi iz SAD-a i regije, ali i predstavnici regionalnih vlasti, danas i sutra će plenarno, na odvojenim tematskim panelima, ali i u četiri oka, razgovarati o mogućnostima međusobne suradnje i investiranja u građevinarstvo, informatičke tehnologije, farmaceutiku, poljoprivredu, trgovinu turizam, transport.

Predstavnici mnogih američkih tvrtki tijekom jučerašnjeg dana i večeri sletjeli su u Dubrovnik. Među njima su predstavnici Microsofta, Westinghausa, IBM-a, hotelskog lanca Mariott, Bechtela, Canona, Coca-Cole, General Electrica, Hewlett Packarda i drugih.

Od hrvatskih tvrtki na konferenciji su predstavnici Ine, Atlantic grupe, Agrocora, Atlantske plovidbe i mnoge druge. Na skupu će sudjelovati i predstavnici tvrtki iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Kosova i Makedonije, te predstavnici njihovih gospodarskih i financijskih institucija.

Konferenciju će prema najavama danas otvoriti predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor s hrvatske strane te, s američke - ambasador u Hrvatskoj James Foley, a zatvorit će je u srijedu poslije podne ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Najavljeno je i sudjelovanje nekoliko visokih dužnosnika i ministara iz regije.

Konferencija će biti prilika za bilateralne i trilateralne inicijative iz regije u svrhu stvaranja mogućnosti za zajedničke nastupe na tradicionalnim trećim tržištima.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley je prilikom jučerašnjeg obilježavanja obljetnice pogibije američke delegacije predvođene Ronom Brownom u Dubrovniku ustvrdio da je ovogodišnji 'Brown forum' na neki način ostvarenje onoga što je i nesretno stradali američki ministar trgovine dolaskom u Hrvatsku 1996. želio postići: "Želimo dati regiji isti gospodarski poticaj kao i on“- kazao je Foley - "te povećati trgovinu ne samo s SAD-u nego i međusobnu trgovinu zemalja na ovom području.“

Prije 15 godina, 3. travnja 1996., američki vojni zrakoplov koji je prevozio delegaciju predvođenu Ronom Brownom promašio je pistu i srušio se dva kilometra daleko od nje.

Uz ministra trgovine Browna poginulo je svih trideset četvoro članova delegacije.

XS
SM
MD
LG