Linkovi

Muslimani obilježavaju Kurban-bajram


Vjernici u obavljaju bajram-namaz u Gazi-Husrev begovoj džamiji u Sarajevu, 16. juni 22024.
Vjernici u obavljaju bajram-namaz u Gazi-Husrev begovoj džamiji u Sarajevu, 16. juni 22024.

Muslimani širom svijeta u nedjelju obilježavaju Kurban-bajram, praznik prinošenja žtve – kurbana.

U Bosni i Hercegovini, centralna bajramska svečanost je održana u Gazi-Husrev begovoj džamiji. Bajram-namaz je predvodio reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

"Iskreno ispovijedanje i prakticiranje vjere i spremnost i na najveću žrtvu koju čovjek može dati, otvara vrata milosti i onda kada nam se čini da su sve lađe potonule. Zato učinimo naše milosrđe vidljivim, inspirativnim i mladima i starima i muškarcima i ženama u sredinama u kojima živimo i radimo. Danas dok se bude prinosio naš Kurban sjetimo se tog uzvišenog poziva islama, toga ideala da dobro, mir i sklad vladaju svijetom", rekao je Kavazović u hutbi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Za Kurban-bajram se prinosi žrtva, uglavnom ovca. Meso se dijeli na tri dijela – jedan dio za ukućane, drugi za prijatelje i treći dio za siromašne.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG