Linkovi

Muškarac optužen za pucnjavu u Buffalu se tereti za zločin iz mržnje i zloupotrebu oružja


Memorijal za žrtve ubijene u gradu Buffalu. (Foto: REUTERS/Lindsay DeDario)
Memorijal za žrtve ubijene u gradu Buffalu. (Foto: REUTERS/Lindsay DeDario)

Federalna porota odlučila je da Paytona Gendrona optuži po 27 tačaka za zločine iz mržnje i zloupotrebu vatrenog oružja, saopštio je američki Sekretarijat za pravosuđe.

Osamnaestogodišnji Gendron se optužnicom tereti za 14 krivičnih djela počinjenih iz mržnje i 13 povezanih sa vatrenim oružjem.

Također, pred sudom države New York, suočava se sa deset tačaka optužnice za ubistvo prvog stepena, kao i deset tačaka za ubistvo drugog stepena.

Gendron je sredinom maja uhapšen pod sumnjom da je počinio oružani napad u kom je u prodavnici u gradu Buffalo u državi New York ubijeno desetoro Afroamerikanaca.

Pravosudne vlasti saopštile su da je optuženi prodavnicu odabrao za metu – jer je u nju prevashodno dolazila crnačka zajednica u tom području.

Svega deset dana nakon tog masovnog ubistva u oružanom napadu u gradu Uvalde u državi Texas ubijen sedmero ljudi ubijeno je na parade povodom Dana zahvalnosti u predgrađu Chicaga.

Oružano nasilje problem je koji do temelja potresa američko društvo. Mediji učestalo izvještavaju o napadima u kojima stradaju desetine odraslih, ili u gorem slučaju djece, na javnim mjestima - gradskim ulicama, trgovima, kompanijama, tržnim centrima, obrazovnim ustanovama.

U junu je u Sjedinjenim Državama na snagu stupio zakon koji restriktivnije reguliše mogućnost za kupovinu i nabavku vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama – što je pobudilo nade u obuzdavanje problema oružanog nasilja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG