Linkovi

Mračni talas masovnih ubistava u Americi u novoj godini


Stanovnici Montereyj Parka ostavljaju cvijeće na ulazu u plesnu dvoranu gdje je ubijeno 11 osoba. (Foto: AP/Jae C. Hong)
Stanovnici Montereyj Parka ostavljaju cvijeće na ulazu u plesnu dvoranu gdje je ubijeno 11 osoba. (Foto: AP/Jae C. Hong)

Sedmero ljudi je ubijeno u dvije odvojene pucnjave u ponedjeljak, na jednoj farmi pečuraka i špediterskoj kompaniji južno od San Francisca, a osumnjičeni je uhapšen, saopšteno je iz kancelarija šerifa okruga San Mateo.

Prethodno je 11 osoba ubijeno na proslavi lunarne Nove godine u jednoj popularnoj plesnoj dvorani blizu Los Angelesa.

Sredinom januara, u pucnjavi u Kaliforniji ubijena je tinejdžerka sa bebom, uz još četiri člana porodice.

Napadač u pucnjavi kod San Francisca identifikovan je kao 67-godišnji Chunli Zao. On je, bez opiranja, uhapšen oko dva sata poslije incidenta, pošto je njegov automobil primjećen na parkingu jedne od policijskih stanica okruga San Mateo, objavio je San Francisco Chroncile. U njegovom automobilu je pronađeno oružje.

Predsjednik nadzornog odbora okruga San Mateo, Dave Pine, saopštio je da su četiri osobe ubijene na farmi pečuraka, a tri u špediterskoj firmi na periferiji grada Half Moon Bay (Zaliv polumjeseca), na oko 50 kilometara južno od San Francisca.

Šerif okruga San Mateo Christina Corpus potvrdila je u utorak da je Zao radio na farmi pečuraka i da je jedina poznata veza između napadača i njegovih žrtava to "što su možda radili zajedno".

Pojedini stradali su bile osobe azijskog porijekla, a neki hispanskog, dok su pojedini bili migrantski radnici. Neki od njih su živjeli na farmama sa djecom, pa je moguće da su i djeca prisustvovala užasu.

Samo dva dana ranije, 11 osoba je ubijeno u pucnjavi u plesnoj dvorani u Monterey Parku, u južnoj Kaliforniji. Napadač je izvršio samoubistvo tokom policijske potjere.

"Užasnuti smo zbog tragedije u Half Moon Bayju", saopštio je Dave Pine, predsjednik nadzornog odbora okruga. "Nismo imali vremena da žalimo za životima izgubljenim u užasnoj pucnjavi u Monterey Parku. Oružano nasilje mora da prestane."

Prije godinu dana, prva masovna pucnjava dogodila se 23. januara. Do istog datuma ove godine, bilo ih je 6, sa 39 žrtava. Tri masovna ubistva dogodila su se u Kaliforniji od 16. januara, prema evidenciji AP-a.

Osim Monterey Parka i Half Moon Bayja, masovna pucnjava dogodila se i u mjestu Goshen, gdje je ubijeno šest osoba, među kojima 17-godišnja majka sa bebom.

"Drugi put proteklih dana, zajednice u Kaliforniji oplakuju voljene koji su stradali u bezumnim činovima oružanog nasilja. Čak i dok čekamo detalje o tim pucnjavama, znamo da pošast oružanog nasilja širom Amerike zahtijeva snažniju akciju", rekao je u utorak predsjednik SAD Joe Biden.

Prema evidenciji, 2.793 osoba izgubilo je živote u masovnim ubistvima - sa četiri ili više žrtava ne uključujući ubicu - od 2006. godine.

Napadi su se dogodili u crkvama, prodavnicama, na koncertima, u kancelarijama, kućama prijatelja i susjeda. U utorak, upucane su tri osobe u jednoj prodavnici u državi Washington.

"Nije bilo očiglednog sukoba. Muškarac je jednostavno ušao i počeo da puca", saopštila je lokalna policija.

"Na kraju, jednostavno je previše oružja u ovoj zemlji. I to mora da se promijeni. To nije prihvatljiv način života u modernom društvu", rekao je Pine

Najnoviji talas nasilja uslijedio je poslije rasta 2022. godine, kada su zabilježena 42 masovna ubistva. Čak i kad ima malo žrtava, ili ih nema, oružano nasilje može da potrese javnost.

To je bio slučaj i sa šestogodišnjim dječakom koji je pucao i ranio učiteljicu. U Iowi, u ponedjeljak, dva tinejdžera ubijena su u pucnjavi u školi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG