Linkovi

Može li Biden ponovo pobijediti i šta pokazuju primjeri bivših predsjednika?


Joe Biden
Joe Biden

Ne postoji predsjednik koji želi da se odrekne moći i privilegija poslije jednog mandata i Joe Biden po tom pitanju nije izuzetak. Kandidovao se za drugi mandat uprkos anketama koje pokazuju da većina Amerikanaca to ne želi.

Primarni izbori, međutim, mogu biti indikator kako stoji predsjednik i to je dobra vijest za Bidena, jer do sada unutar Demokratske stranke nema ozbiljnog protivnika.

Evo kako su bivši američki predsjednici stajali sa rejtingom, koje je mjerio Gallup, kada su objavili kandidature i kako su na kraju završili.

Harry Truman

Truman je bio potpredsjednik kada je predsjednik Franklin Delano Roosevelt preminuo 1945. Odlučio je da se kandiduje za predsjednika i objavio kandidaturu 1948. Njegov rejting je tada bio 53 odsto. Očekivalo se da izgubi od republikanca Thomasa Deweyja, ali je uspio da pobijedi sa tijesnim rezultatom.

Ipak 1952, pošto je izgubio na primarnim izborima u New Hampshireu, objavio je da se neće kandidovati za drugi mandat. Njegov rejting je pao na 22 odsto zbog teške ekonomske situacije i Korejskog rata.

Harry Truman 1945. godine.
Harry Truman 1945. godine.

Dwight Eisenhower

Republikanac Eisenhower je imao rejting od 75 odsto prije nego što je objavio da će se kandidovati za reizbor 29. februara 1956. Nekoliko mjeseci ranije doživio je srčani udar, što je dovelo u pitanje da li će se ponovo kandidovati.

Kao nekadašnji vrhovni komandant u Drugom svjetskom ratu, Eisenhower je ubijedio Amerikance da je on lider kakav im je potreban. Porazio je demokratskog kandidata Adlaija Stevensona.

John F. Kennedy

Kennedy je ubijen 1963. prije nego što je dobio šansu da se kandiduje za drugi mandat.

Lyndon Johnson

Johnson je bio potpredsjednik kada je Kennedy ubijen. Ubrzo se kandidovao za predsjednika 1964. i poobijedio republikanca Barryja Goldwatera. Ipak, popularnost demokrate je ozbiljno pala usljed rata u Vijetnamu i unutrašnjih problema.

Predsjednik Lyndon Johnson 1965. godine.
Predsjednik Lyndon Johnson 1965. godine.

Johnson je bio u opasnosti da ne osvoji predsjedničku nominaciju unutar Demokratske stranke 1968, kada je Eugene McCarthy ubjedljivo dobio primarne izbore u New Hampshireu. Nedugo poslije toga, Johnson je objavio da se neće kandidovati za drugi mandat. Rejting mu je tada bio 36 odsto.

Richard Nixon

Nixonov rejting je bio oko 50 odsto kada je najavio kandidaturu za reizbor u januaru 1972. Provala u prostorije Demokratskog nacionalnog komiteta u kompleksu Watergate se dogodila prethodnog ljeta, ali nije dobila dovoljno pažnje u javnosti da bi srozala Nixonov rejting.

Pobijedio je demokratu Georgea McGoverna, ali nije uspio da završi drugi mandat. Podnio je ostavku 1974. kada su javnosti otkriveni detalji afere Watergate.

Gerald Ford

Republikanac Ford postao je predsjednik kada je Nixon podnio ostavku, a najavio je da će se kandidovati za svoj mandat u julu 1975. Mjesec dana pred objavu kandidature, njegov rejting je bio 52 odsto.

Suočavao se sa nezadovoljstvom zbog inflacije i kontroverzne odluke da pomiluje Nixona. Izgubio je izbore od demokrate Jimmyja Cartera.

Gerald Ford 1974.
Gerald Ford 1974.

Jimmy Carter

Carter je najavio kampanju za reizbor u decembru 1979, kada mu je rejting bio 51 odsto. Amerikanci su, međutim, bili zabrinuti zbog inflacije, energetske situacije i talačke krize u Iranu.

Carter je oslabljen na primarnim izborima u duelu sa senatorom Tedom Kennedyjem, a izbore je izgubio od republikanca Ronalda Reagana.

Ronald Reagan

Reagan je objavio kandidaturu za reizbor u januaru 1984. Njegov rejting je tada bio 52 odsto.

Bez obzira na zabrinutost birača zbog njegovih godina - a tada je imao 73 i bio najstariji predsjednik u historiji - Reagan je uspio da pobijedi demokratu Waltera Mondalea.

George Bush stariji

Bushova popularnost je naglo skočila poslije Zalivskog rata, kada su američke snage potisnule Irak iz Kuvajta. Kada je objavio kandidaturu za reizbor u oktobru 1991. rejting mu je bio 65 odsto.

Glavni rival unutar Republikanske stranke mu je bio Pat Buchanan.

Iako je Bush stariji uspio da osvoji partijsku nominaciju, predsjednička funkcija mu je izmakla zbog pogoršanja ekonomske situacije i izgubio je izbore od demokrate Billa Clintona.

George Bush stariji i George Bush mlađi 2001. godine.
George Bush stariji i George Bush mlađi 2001. godine.

Bill Clinton

Clintonov rejting je bio 47 odsto kada je najavio kandidaturu za reizbor u aprilu 1995. Demokrate su pretrpjele poraz na kongresnim izborima u jesen 1994, što je dovelo u pitanje Clintonovu ponovnu kandidaturu.

Ali, usljed rastuće ekonomije, Clinton je uspio da pobijedi republikanca Boba Dolea na predsjedničkim izborima.

George Bush mlađi

Napadi 11. septembra 2001. godine naveli su republikanca Busha da naredi invaziju na Afganistan, pa da uđe u još jedan rat u Iraku. Mjesec dana pošto su američke trupe ušle u Bagdad, Bush mlađi je najavio da će se kandidovati za rezibor u maju 2003.

Njegov rejting je tog mjeseca bio 69 odsto. Na izborima je pobijedio demokratu Johna Kerryja.

Barack Obama

Obama je imao rejting od 48 odsto kada je najavio kandidaturu za reizbor 2011. godine.

Nije mu bilo lako da ubijedi Amerikance da se ekonomska situacija poboljšava poslije finansijske krize i recesije, ali je na kraju uspio da pobedi republikanca Mitta Romneyja.

Barack i Michelle Obama 2008. godine.
Barack i Michelle Obama 2008. godine.

Donald Trump

Trump je najavio da će se kandidovati za reizbor još u junu 2019. godine. Tog mjeseca, njegov rejting je bio oko 41 odsto. Prošao je kroz prvi opoziv u Kongresu krajem 2019, a onda je uslijedila i pandemija Covida.

Joe Biden je pobijedio Trumpa u novembru 2020, što je Trump pokušavo da ospori i onemogući mirnu primopredaju vlasti.

Joe Biden

Biden je najavio kandidaturu za reizbor 25. aprila 2023, a njegov rejting je bio oko 40 odsto. On će imati 86 godina ako bude izabran za drugi mandat, što pojačava strahovanja da je prestar za tako zahtijevan posao.

Biden nema ozbiljnije rivale unutar stranke za sada.

Sa druge strane, Trump vodi u Republikanskoj stranci, pa je moguće da će se ponovo suočiti sa Bidenom 2024.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG