Linkovi

Nakon tri dana pojavio se nestali doktor koji je u Rusiji liječio Navalnog od simptoma trovanja


Arhiva: Aleksandar Murahovski, doktor koji je liječio Alekseja Navalnog ruskog opozicionog lidera (REUTERS/Alexey Malgavko)
Arhiva: Aleksandar Murahovski, doktor koji je liječio Alekseja Navalnog ruskog opozicionog lidera (REUTERS/Alexey Malgavko)

Ljekar iz Sibira koji je prošle godine liječio otrovanog opozicionara Alekseja Navalnog pojavio se u ponedjeljak, tri dana nakon što je nestao za vrijeme lova u regionu Omsk, prenijele su ruske novinske agencije saopštenje regionalnih vlasti.

Potraga je organizovana u šumama u Omsku, na oko 2.200 kilometara istočno od Moskve. Lekar Aleksej Murahovski napustio je zonu za lov u terenskom vozilu u petak, kada je prijavljen njegov nestanak. U ponedjeljak je sam izašao iz šume i stupio u kontakt sa mještanima sela Basli, prenijela je novinska agencija RIA.

Bio je u "normalnom stanju" ali je iz predostrožnosti detaljno pregledan u Okružnoj bolnici Bolšekovski, saopštili su nadležni.

Policija područja Omsk, koje se nalazi oko 2200 istočno od Moskve, objavila je da je Murahovski u petak napustio lovačku bazu koristeći terensko vozilo – i od tada nije viđen.

Policija je saopštila da su u potrazi angažovane hitne službe, dronovi, helikopter i dobrovoljci na terenu.

Murahovski je bio glavni ljekar u bolnici u sibirskom gradu Omsku koja je liječila Navalnog - kritičara predsjednika Vladimira Putina. Murahovski je u međuvremenu unaprijeđen na funkciju regionalnog ministra zdravlja.

Navalni, koji je pokazivao znake trovanja agensom Novičokom, iz Omska je prebačen u Njemačku na dalji tretman.

Laboratorijskim ispitivanjima u tri evropske zemlje, koje je potvrdilo globalno nadzorno tijelo za hemijsko oružje, utvrđeno je da je Navalni otrovan nervnim sredstvom Novičokom.

Zvanični Kremlj je više puta odbacio navode da su ruske vlasti pokušale da ubiju Navalnog.

Ruski opozicionar, po povratku u zemlju, pritvoren je u februaru po optužbama da je prekršio odredbe uslovnog otpusta – za koje tvrdi da su izmišljene.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG