Linkovi

Moskva proširila optužbe protiv pritvorene američko-ruske novinarke


Rusko-američka novinarka Alsu Kurmasheva sa advokatom u sudu u Kazanju u Rusiji. (Foto: REUTERS/Alexey Nasyrov)
Rusko-američka novinarka Alsu Kurmasheva sa advokatom u sudu u Kazanju u Rusiji. (Foto: REUTERS/Alexey Nasyrov)

Ruske vlasti proširile su optužbe protiv novinarke Radija Slobodna Evropa koja je u pritvoru od oktobra. Vlasti sada optužuju Alsu Kurmashevu, koja ima američko i rusko državljanstvo, za širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci, izvijestili su mediji pod kontrolom Kremlja.

Kurmasheva, urednica Tatarsko-baškirskog servisa Radija Slobodne Evrope, već je optužena da se nije registrovala kao strani agent. Ona i njena mreža odbacuju optužbu, za koju je predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Ako bude osuđena za širenje lažnih vijesti, Kurmasheva bi mogla da se suoči sa dodatnih 10 godina zatvora, navodi državna novinska agencija Tatar-Inform.

"Oštro osuđujemo odluku ruskih vlasti da proširi optužbe protiv Alsu", rekao je vršilac dužnosti predsjednika Radija Slobodne Evrope Jeffrey Gedmin u saopštenju.

Radio Slobodna Evropa je, kao i Glas Ameirke, nezavisni medij koji finansira Kongres SAD. Optužba za lažne vijesti se odnosi na knjigu koju je Tatarsko-baškirski servis Radija Slobodna Evropa objavio 2022. o Rusima koji se protive invaziji na Ukrajinu.

Kurmasheva je učestvovala u distribuciji knjige, prema optužnici.

"Novinarstvo nije zločin. Vrijeme je da se ovaj okrutni progon okonča. Alsu je već provela 56 dana nepravedno pritvorena i odvojena od porodice", rekao je Gedmin.

Organizacije za slobodu medija kritikovale su posljednji potez ruskih vlasti.

"Nove optužbe protiv Alse Kurmasheve otkrivaju pravu motivaciju Kremlja: kriminalizaciju nezavisnog novinarstva", rekao je Clayton Weimers, izvršni direktor američke kancelarije Reportera bez granica.

"Ne može biti jasnije da je Alsu nezakonito pritvorena, a State Department bi trebalo da odmah da to tako i kvalifikuje", dodao je on.

Organizacije za slobodu medija, Radio Slobodna Evropa i pojedini američki predstavnici u Kongresu pozvali su State Department da proglasi Kurmashevu nezakonito pritvorenom, što bi omogućilo dodatne resurse za njeno oslobađanje.

Evana Gershkovicha, novinara američkog Wall Street Journala koji je pritvoren u Rusiji, Sjedinjene Države proglasile su nezakonito pritvorenim. Uhapšen u martu, Gershkovich je optužen za špijunažu. On, njegova medijska kuća i američka vlada negiraju optužbe protiv njega.

Portparol State Departmenta je ranije rekao za Glas Amerike da se stalno preispituju okolnosti pritvaranja američkih državljana u inostranstvu, kao i onih u Rusiji, u potrazi za dokazima da su nezakonito pritvoreni.

Ruska ambasada u Washingtonu nije odgovorila na mail Glasa Amerike u kojem se traži komentar.

Kurmasheva je u maju, iz Praga otputovala u Rusiju zbog hitne porodične situacije. Pasoši su joj oduzeti kada je pokušala da napusti zemlju u junu, a čekala je da joj vrate pasoše kada je privedena u oktobru.

Vrhovni sud Tatarstana potvrdio je u utorak da će joj pritvor biti produžen najmanje do 4. februara.

U nedjelju su aktivisti u Kazanju, u Tatarstanu, protestovali zbog obračuna Kremlja sa nezavisnim novinarima, uključujući Kurmashevu, izvijestio je Radio Slobodna Evropa.

"Alsu Kurmasheva je novinarka, a ne zločinac", pisalo je na jednom plakatu.

XS
SM
MD
LG