Linkovi

SAD: Putovanje na Mars 2030-te godine


Predsjednik Obama je ove sedmice ponovio svoj poziv za američku misiju na Mars, što je prvi put bio predložio u aprilu 2010. On je pozvao na partnerstvo sa kompanijama privatnog sektora kako bi se razvila sredstva za slanje ljudi na I sa Marsa do 2030 godine. U isto vrijeme, kako iz Houstona izvještava Greg Flakus, neki stručnjaci za istraživanje svemira se vraćaju ideji odlaska na mjesec kao prvog koraka.

Nakon posljednje misije na mjesec, prije pola vijeka, entuzijasti za istraživanje svemira govore o putovanju na Mars. Ali naučnik Paul Spudis je među stručnjacima koji u pitanje dovode trenutni plan da se tamo ode nakon 2030 godine.

Bilo koji program koji bi se trebao isplatiti za nekih 20 ili 30 godina u budućnosti je praktično mrtvo pitanje u kongresu, jer se oni ne bave pitanjima sa toliko velikim vremenskim okvirom. Njihov vremenski okvir je 2 do 10 godina, kaže Paul Spudis.

U nedavno izdatoj knjizi, Vrijednost mjeseca, on zagovara uspostavu baze na mjesecu, koji je relativno blizu.

Do mjeseca je putovanje samo 3 dana, I 3 dana nazad, kaže on.

Uz to, on kaže da su misije NASAe dokazale da na polovima mjeseca postoji voda.

Imam energiju, materijal, mogu živjeti na mjesecu, mogu napraviti gorivo za raketu, kaže Spudis.

Energija od solarnih ćelija se može iskoristiti da se razdvoje elementi u molekulama vode.

Možemo uzeti hidrogen I kisik iz vode I izdvojiti ga od električne energije, a onda te gasove zamrznuti u tečno stanje, to je najmoćnije hemijsko gorivo za koje znamo, objašnjava Spudis.

Na nedavnom skupu naučnika I stručnjaka za istraživanje svemira na univerzitetu Rice u Houstonu, bivši astronaut NASAe Leroy Chiao je također podržao ideju odlaska na mjesec.

Možemo trenirati timove. Ne bi htjeli da prva posada na Mars budu početnici. Možemo trenirati posade na mjesecu, kaže on.

Ali neki su u pitanje doveli ideju korištenja mjeseca kao stanice za hemijsko punjenje goriva.

Ako govorimo o putovanju na Mars na osnovu hemijskog goriva, to bi mogao biti ćorsokak. Potreban je prevoz velike brzine, kaže Michael Lembeck, predsjednik kompanije CEPStone, LLC.

Ali Paul Spudis kaže da je hemijsko gorivo dobro testirano I dostupno.

Osnovni problem sa većinom naprednih sistema goriva, na primjer kod plazma raketa I termalnog nuklearnog goriva, je da zahtijevaju tehnologiju koju nemamo, kaže Paul Spudis.

On dodaje da roboti mogu odraditi veliki dio preliminarnog posla na mjesecu, počevši sa testovima izvora vode na polovima mjeseca. Ali prije nego se bude mogao izvršiti takav plan, bilo Sjedinjene države ili neka druga zemlja sa programom istraživanja svemira ili pak privatna kompanija, moraće obezbjediti novac da se on I započne.

XS
SM
MD
LG