Linkovi

Monteverdijeva Večernja molitva blažene Djevice Marije - hit na iTunesu


Monteverdijeva Večernja molitva blažene Djevice Marije u izvedbi zbora Seraphic Fire jedna je od najboljih 10 u klasičnoj kategoriji na iTunesu
Monteverdijeva Večernja molitva blažene Djevice Marije u izvedbi zbora Seraphic Fire jedna je od najboljih 10 u klasičnoj kategoriji na iTunesu

Kritičar klasične glazbe Greg Stepanich o zboru Seraphic Fire: "Svaki njihov koncert nije samo niz izvedbi koje odluče pjevati kad se pojave pred publikom. Naprotiv, svaka od njih precizno je osmišljena, gotovo intelektualna. A potpuni dojam u vokalnom smislu je sjajan."

Prije nekoliko tjedana, nova snimka kompozicije talijanskog skladatelja Claudija Monteverdija iz 1610. godine, “Večernja molitva blažene Djevice Marije,” objavljena je na popularnoj glazbenoj platformi na internetu, iTunes, i ubrzo se našla među najboljih deset snimaka klasične glazbe. Ono što ovaj podatak čini neobičnim je činjenica da kompoziciju izvodi malo poznati zbor iz Miamija na Floridi, pod nazivom Seraphic Fire te da je on snimku i objavio.

Profesionalni zbor Seraphic Fire, ili Anđeoska vatra, prvi je put nastupio prije nešto više od sedam godina. Kritičar klasične glazbe Greg Stepanich kaže da je taj zbor postao ključnim segmentom glazbene scene u južnom dijelu Floride, s rasponom repertoara od renesanse pa do 21. stoljeća.

"Svaki njihov koncert nije samo niz izvedbi koje odluče pjevati kad se pojave pred publikom. Naprotiv, svaka od njih precizno je osmišljena, gotovo intelektualna. A potpuni dojam u vokalnom smislu je sjajan."

Osnivatelj zbora Patrick Quigley njegov je i dirigent. Pod njegovom palicom, Seraphic Fire pjevao je uz New World Symphony i – Shakiru – na njenom novom albumu Oral Fixation 2. On počinje s njihovom skladbe u gregorijanskom stilu.

Prije nekoliko godina, kad je ovaj zbor osvojio nagradu od 25 tisuća dolara, njegovi su se članovi odlučili na jedan ‘veliki zalogaj:’ snimiti Večernju molitvu blažene Djevice Claudija Monteverdija iz 1610. godine, jedno od najvećih ikad skladanih kompozicija pisanih za zbor. Udružili su se sa zborom Sveučilišta Western Michigan i snimili Večernju molitvu u jednoj maloj kapelici u mjestu Kalamazoo:

Patrick Quigley kaže da ova slavna skladba ima svojevrsnu utilitarističku povijest. Oko godine 1608., Monteverdi je, tada u sredovječnoj dobi, bio nezadovoljan svojom pozicijom na dvoru obitelji Gonzaga u Mantovi. Stoga je, tijekom sljedeće dvije godine sakupljao brojne skladbe u jednu veliku knjigu, uključujući i Večernju molitvu, te je posvetio Papi. Zbog toga Monteverdijevu Večernju molitvu Quigley naziva svojevrsnom Monteverdijevom ‘molbom za posao.’ To mu je i uspjelo.

"Naposlijetku, otvorila se pozicija dirigenta u bazilici Svetog Marka u Veneciji, koju je Monteverdi dobio. A ostatak priče se zna!"

Quigley kaže da se ova kompozicija često izvodi u veličanstvenom stilu – uz pratnju limenih i žičanih instrumenata, u stilu baroka ili renesanse, s dva zbora i solistima. No, u svojoj partituri, Monteverdi je sugerirao da se sve može izvesti i jednostavnije.

To je inspiriralo dirigenta Quigleya da izabere samo tri instrumenta. No, kad je tražio diskografsku kuću, svi bi ga odbijali, ne želeći riskirati objavljivanje izvođača o kojima ništa ne znaju. Zato je Seraphic Fire odlučio izdati vlastiti CD i postaviti ga na iTunes. Quigley je vijest objavio na svojoj Facebook stranici, povezao je sa svim izvođačima na albumu, da bi uskoro saznao da su se našli među 18 najprodavanijih klasičnih albuma na iTunesu. A u samo 36 sati dostigli su šesto mjesto. Patrick Quigley kaže da je fantastično što se na taj način mlada publika upoznala s Monteverdijem i s 400 godina starom glazbom. “To se samo može putem interneta,” kaže on.

XS
SM
MD
LG