Linkovi

Montana, prva u SAD, zabranjuje TikTok


Američka savezna država Montana donijela je u petak zakon o zabrani TikToka koji će biti teško primjenjiv u postojećem obliku, ali bi mogao potaknuti spremnost Sjedinjenih Država da zauvijek zabrane popularnu platformu kineske grupacije ByteDance.

Zakon SB419 prihvaćen s 54 glasa, dok su 43 bila protiv, treba još potpisati republikanski guverner te države na sjeverozapadu zemlje koja ima nešto više od milion stanovnika.

Poput mnogih demokratskih i republikanskih zastupnika u američkom Kongresu, predstavnici Montane misle da platforma kratkih i zabavnih videozapisa koju posjećuje 150 miliona Amerikanaca, omogućuje Pekingu da špijunira i manipulira korisnicima.

Tekst naređuje trgovinama mobilnih aplikacija, Apple i Google, da od 1. januara 2024. više ne distribuiraju TikTok.

Tako je Montana postala prva američka država koja je donijela zakon o zabrani TikToka.

"O ustavnosti teksta odlučit će sud. Nastavljamo borbu za korisnike i kreatore TikToka u Montani", rekla je službena predstavnica aplikacije uoči glasanja.

TikTok godinama opovrgava optužbe za špijunažu u korist Kine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG