Linkovi

Velika Britanija zabranjuje TikTok na vladinim uređajima zbog sigurnosnih razloga


TikTok app logo
TikTok app logo

Britanija je u četvrtak saopćila da će odmah zabraniti TikTok na državnim telefonima, što je potez koji prati druge zapadne zemlje koje su zabranile video aplikaciju u kineskom vlasništvu zbog sigurnosnih razloga.

"Sigurnost osjetljivih vladinih informacija mora biti na prvom mjestu, tako da danas zabranjujemo ovu aplikaciju na državnim uređajima. Upotreba drugih aplikacija za izdvajanje podataka će biti pod kontrolom", rekao je ministar kabineta Oliver Dowden u izjavi.

TikTok je pod sve većom kontrolom zbog straha da bi podaci korisnika iz aplikacije u vlasništvu kompanije ByteDance iz Pekinga mogli završiti u rukama kineske vlade, potkopavajući zapadne sigurnosne interese.

Britanska vlada je zatražila od Nacionalnog centra za cyber sigurnost da razmotri potencijalnu ranjivost vladinih podataka iz aplikacija društvenih medija i rizike oko toga kako se osjetljivim informacijama može pristupiti i koristiti.

Sjedinjene Američke Države, Kanada, Belgija i Evropska komisija već su zabranile aplikaciju na službenim uređajima.

„Ograničavanje upotrebe TikToka na državnim uređajima je razborit i proporcionalan korak prema savjetima naših stručnjaka za cyber sigurnost“, rekao je Dowden.

TikTok je saopštio da je razočaran odlukom i da je već počeo da preduzima korake za dalju zaštitu podataka evropskih korisnika.

"Vjerujemo da su ove zabrane zasnovane na fundamentalnim zabludama i vođene širem geopolitikom, u kojoj TikTok i naši milioni korisnika u Velikoj Britaniji nemaju nikakvu ulogu", rekao je glasnogovornik TikToka.

"Ostajemo posvećeni radu s vladom na rješavanju bilo kakvih zabrinutosti, ali bismo trebali biti suđeni na osnovu činjenica i tretirani jednako kao i naši konkurenti."

Dowden je rekao da će uređaji vlade parlamenta sada moći pristupiti aplikacijama trećih strana samo s prethodno odobrene liste.

Zabrana TikToka ne uključuje lične uređaje vladinih službenika ili ministara i biće ograničenih izuzeća kada je TikTok bio potreban na državnim uređajima za radne svrhe, dodao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG