Linkovi

MOK: Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara


Logo ljetnih Olimpijskih igara u Parizu (Foto: REUTERS/Benoit Tessier)
Logo ljetnih Olimpijskih igara u Parizu (Foto: REUTERS/Benoit Tessier)

Rusi i Bjelorusi neće učestvovati u tradicionalnom defileu sportista na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu u julu, saopštio je u utorak Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Sportisti iz tih zemalja, koji su se kvalifikovali za Olimpijske igre, takmičiće se bez državnih obilježja, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Takmičiće se kao takozvani pojedinačni neutralni sportisti (AINs) pod specijalnom zastavom, sa himnom bez stihova, saopštio je MOK.

"Neće učestvovati u defileu delegacija tokom ceremonije otvaranja, s obzirom na to da su pojedinačni sportisti", saopšteno je iz MOK-a posle sastanka izvršnog odbora.

Navedeno je međutim da će imati priliku da budu dio ostalih aspekata ceremonije otvaranja, van zvaničnog defilea.

Direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta James Mcleod rekao je da će pojedinačni neutralni sportisti biti na licu mjesta, ali da neće biti dio defilea na rijeci Seni 26. jula.

Ceremonija otvaranja neće biti održana na stadionu, već na rijeci sa defileom timova na brodovima pred oko 300.000 gledalaca.

Mcleod je rekao da je slična situacija bila na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, kada su se takmičili o "nezavisni olimpijski učesnici" iz bivše Jugoslavije.

MOK je takođe saopštio da će sportiste, koji se kvalifikuju, provjeravati tročlani odbor da bi se osiguralo da ispunjavaju kriterijume uspostavljene za Ruse i Bjeloruse. U odboru je, između ostalih, bivši NBA košarkar Pau Gasol.

Neće biti dozvoljeno učešće sportistima koji aktivno podržavaju rat u Ukrajini, ili rade za vojsku i bezbjednosne službe.

MOK je naveo da očekuje da će se za Pariz kvalifikovati 36 ruskih i 22 bjeloruska sportista. Na Olimpijskim igrama u Tokiju, 2021. godine, ruski tim imao je 330 članova, a bjeloruski 104.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG