Linkovi

Ko je vršilac dužnosti iranskog predsjednika Mohammad Mokhber?


Prvi potpredsjednik Irana Mohammad Mokhber prikazan 25. oktobra 2023. On je imenovan za vršioca dužnosti predsjednika 20. maja 2024. godine.
Prvi potpredsjednik Irana Mohammad Mokhber prikazan 25. oktobra 2023. On je imenovan za vršioca dužnosti predsjednika 20. maja 2024. godine.

Prvi potpredsjednik Irana Mohammad Mokhber imenovan je u ponedjeljak za vršitelja dužnosti predsjednika Islamske Republike nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći na sjeverozapadu zemlje.

Mokhber, 68, uglavnom je bio u sjeni u poređenju s drugim političarima u iranskoj šiitskoj teokratiji. Raisijeva smrt prema ustavu gurnula je Mokhbera u javnost. Očekuje se da će on služiti kao privremeni predsjednik nekih 50 dana prije obaveznih predsjedničkih izbora u Iranu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei objavio je Mokhberovo imenovanje u poruci saučešća koju je podijelio zbog Raisijeve smrti u nesreći u nedjelju.

Helikopter je pronađen u ponedjeljak na sjeverozapadu Irana.

Uprkos svom skromnom javnom profilu, Mokhber je imao istaknute pozicije u strukturi moći u zemlji, posebno u njenim dobrotvornim fondacijama. Te grupe su bile podstaknute donacijama ili imovinom zaplijenjenom nakon iranske Islamske revolucije 1979., posebno onima koje su prethodno bile povezane s iranskim šahom ili onima u njegovoj vladi.

Mokhber je nadgledao dobrotvorni fond u Iranu, poznat na engleskom kao Izvršenje naredbe imama Homeinija, ili EIKO, što se odnosi na pokojnog vrhovnog vođu ajatolaha Ruhollaha Homeinija.

Američko ministarstvo finansija je saopćilo da je organizacija nadgledala milijarde dolara u imovini kao "poslovni velikan pod direktnim nadzorom vrhovnog vođe Ali Khameneija koji ima udio u gotovo svakom sektoru iranske ekonomije, uključujući energetiku, telekomunikacije i finansijske usluge".

“EIKO je sistematski kršio prava disidenata oduzimajući zemlju i imovinu protivnicima režima, uključujući političke protivnike, vjerske manjine i prognane Irance”, reklo je američko ministarstvo finasija 2021. kada je sankcioniralo Mokhbera.

Evropska unija je također neko vrijeme sankcionirala Mokhbera s drugima zbog zabrinutosti zbog iranskog nuklearnog programa.

Kao šef EIKO-a, Mokhber je nadgledao napore da se napravi vakcina protiv COVID-19 tokom vrhunca pandemije, obećavajući da će napraviti desetine miliona doza. Samo djelić toga je dospio u javnost, bez objašnjenja.

Mokhber je ranije radio u bankarstvu i telekomunikacijama. Također je radio u Fondaciji Mostazafan, još jednom velikom konglomeratu koji upravlja mega-projektima i poslovima u zemlji. Dok je bio tamo, našao se upleten u oštar pravni spor između pružatelja usluga mobilne telefonije Turkcell i južnoafričkog MTN-a oko potencijalnog ulaska na iransko tržište.

MTN je završio ulazak u Iran. U podnesku Turkcell-a se navodi da je Mokhber tražio pomoć MTN-a u obezbjeđivanju “određene odbrambene opreme” u zamjenu za potencijalni rad s njom, za razliku od Turkcella.

Mokhber je koristio "neprikladan uticaj do i uključujući pregovore sa i u ime vrhovnog vođe u korist MTN-a", kasnije je Turkcell naveo u pravnom podnesku. U izvještaju MTN-a kasnije se navodi da nije bilo transfera oružja, iako se priznaje da je Mokhber bio igrač u odluci Irana da ide sa MTN-om.

Iranski mediji navode da je Mokhber, koji je doktorirao međunarodno pravo, bio ključan u iranskim naporima da zaobiđe zapadne sankcije svojoj naftnoj industriji.

Mokhber je član iranskog Vijeća za ekspeditivnost od 2022. godine, koje savjetuje vrhovnog vođu, kao i rješava sporove između parlamenta i Vijeća čuvara, iranskog ustavnog nadzornog tijela koje također nadgleda izbore u zemlji.

Mokhber je rođen 1. septembra 1955. u Dezfulu u jugozapadnoj iranskoj provinciji Khuzestan u svećeničkoj porodici. Služio je kao oficir u medicinskom korpusu Revolucionarne garde tokom iransko-iračkog rata 1980-ih, prema grupi za United Against Nuclear Iran.

"Mokhber je iskoristio ogromno bogatstvo koje je akumulirao EIKO - na račun iranskog naroda - da nagradi insajdere režima poput njega", rekao je UANI. “Upravljanje patronažnom mrežom ga je približilo vrhovnom vođi, ali uz cijenu.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG