Linkovi

MMF upozorava Italiju zbog velikog duga


International Monetary Fund logo is seen outside the headquarters building
International Monetary Fund logo is seen outside the headquarters building

Međunarodni monetarni fond (IMF) vjeruje da dugovanja Italije predstavljaju glavni rizik evropskoj zoni ekonomije, zajedno sa globalnim rastom tenzija oko Brexita, javlja Reuters.

Također, novine La Repubblica danas su objavile da Evropska komisija pokreće disciplinski postupak protiv Italije. Komisija će poslati pismo vladi u Rimu u kojem navodi da fiskalnoj politici Rima nedostaje razboritosti i da bi mogla izložiti zemlju šoku izazvanom nepovjerenjem u tržište.

Novine navode detalje iz, kako tvrde, nacrta pisma koje će biti poslano italijanskoj Vladi, koja je pokrenula nove velike inicijative na polju socijalnih davanja kako bi osnažila treću po veličini ekonomiju eurozone.

Komisija će na sastanku finansijskih ministara eurozone 13. juna u Luxemburgu, koji će predvoditi generalna direktorica IMF-a Christine Lagarde, tražiti od Rima da napravi rezove u budžetu u iznosu između tri i četiri milijarde eura kako bi izbjegli sankcije EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG