Linkovi

MMF snizio procjenu globalnog rasta: Najgore tek predstoji


ARHIVA - Sjedište Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu (Foto: OLIVIER DOULIERY / AFP)
ARHIVA - Sjedište Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu (Foto: OLIVIER DOULIERY / AFP)

Međunarodni monetarni fond (MMF) je snizio procjenu globalnog rasta za 2023. godina zbog kombinacije pritisaka od rata u Ukrajini, visokih cijena energenata i hrane, inflacije i znatno većih kamatnih stopa. Iz MMF-a je upozoreno da bi situacija mogla značajno da se pogorša naredne godine.

U najnovijem izvještaju MMF-a o svjetskim ekonomskim izgledima, predviđa se da će trećina svjetske ekonomije vjerovatno zabilježiti pad do naredne godine.

"Tri najveće ekonomije - Sjedinjene Države, Kina i euro područje - će nastaviti da usporavaju. Ukratko, najgore tek predstoji, i za mnoge ljude, 2023. će biti kao recesija", naveo je u saopštenju glavni ekonomista MMF-a Pjer-Olivije Gurnišas.

Međunarodni monetarni fond procjenjuje da će rast globalnog BDP-a naredne godine usporiti na 2,7 odsto - što je pad u odnosu na procjenu iz jula od 2,9 procenata - dok više kamatne stope usporavaju američku ekonomiju, Evropa se bori sa rastom cijena gasa a Kina i dalje suočava sa karantinima zbog pandemije kovida 19 i slabljenjem sektora nekretnina.

Procjena rasta za 2022. godinu i dalje je 3,2 odsto, što odražava snažniju ekonomsku aktivnosti u Evropi, ali slabiji rast u SAD.

Rast američke ekonomije će ove godine biti veoma skroman od 1,6 odsto, što je 0,7 procenata manje u odnosu na procjenu iz jula i održava neočekivani pad BDP-a u drugom kvartalu. Procjena američkog rasta za narednu godinu je nepromijenjena - jedan odsto.

Ekonomski rast u eurozoni će pasti na 0,5 odsto naredne godine s obzirom na to da će visoke cijene energenata pogoditi ekonomsku aktivnost, procjenjuje MMF, a neke ključne ekonomije, među kojima su Njemačka i Italija, će ući u tehničku recesiju. Gurnišas je na konferenciji za novinare rekao da će geopolitičke promjene u energetskom snabdijevanju kontinenta biti "široke i stalne", te da će cene zbog toga biti visoke dugo vremena.

MMF takođe predviđa da će rast potrošačkih cijena dostići vrhunac u trećem kvartalu 2022. godine na 9,5 odsto, te da će pasti na 4,7 procenata do četvrtog tromjesečja naredne godine.

Upozorava se i da bi na ekonomske izglede mogla značajno da utiče "moguća kombinacija šokova", uključujući porast cijena nafte od 30 odsto u odnosu na trenutne nivoe, što bi dovelo do pada globalnog rasta na jedan odsto.

MMF ističe da postoji 25 odsto šansi da globalni rast padne ispod 2 odsto naredne godine - fenomen koji se dogodio samo pet puta od 1970. - a da je šansa da dođe do pada globalnog BDP-a veća od 10 procenata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG