Linkovi

Mississippi mijenja državnu zastavu


Supporters of the current Mississippi state flag stand outside the state Capitol in Jackson, Mississippi, June 28, 2020.
Supporters of the current Mississippi state flag stand outside the state Capitol in Jackson, Mississippi, June 28, 2020.

Mississippi će povući iz upotrebe svoju državnu zastavu sa ratnim amblemom Konfederacije više od 100 godina nakon što su je bijeli supremisti među američkim poslanicima usvojili godinama poslije poraza Juga u Građanskom ratu. 

Široka koalicija poslanika bijelaca i crnaca, demokrata i republikanaca, izglasala je ovu promjenu u vrijeme kada se država našla pod pritiskom tokom protesta zbog rasne nepravde.

Mississippi ima 38 posto crnačkog stanovništva, a kritičari decenijama tvrde da je pogrešno imati zastavu sa amblemom koji mnogi osuđuju kao rasistički, prenio je AP.

Demokratski senator David Jordan rekao je svojim kolegama prije glasanja da je Mississippiju potrebna zastava koja ujedinjuje, a ne ona koja izaziva podjele.

Senat je usvojio odluku o povlačenju zastave sa 37 glasova "za" i 14 "protiv", a Predstavnički dom donio je istu odluku sa 91 glasom "za" i 23 "protiv".

Očekuje se da će republikanski guverner Mississippija Tate Reeves potpisati zakon u narednih nekoliko dana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG