Linkovi

Minneapolis: Muslimani traže da policija utvrdi motiv požara na imovini džamije


Minneapolis
Minneapolis

Policija Minneapolisa istražuje još jedan požar u džamiji, a vjerske vođe žele da pomno ispitaju motiv da li se radi o podmetnutom požaru koji je uništio tri garaže.

Požar u džamiji izbio je u srijedu oko podneva i prouzročio štetu vrijednu više od 100.000 dolara. Minneapolis Star Tribune izvještava da je ove godine bilo najmanje šest drugih slučajeva vandalizma u muslimanskim bogomoljama u državi.

Istražitelji i dalje rade na utvrđivanju šta je izazvalo ovaj najnoviji požar.

Odjel Vijeća za američko-islamske odnose u Minnesoti navodi u saopćenju da policija treba provesti sveobuhvatnu istragu kako bi utvrdila da li je džamija bila meta požara "u svjetlu prethodnog napada i povećanja tenzija u zajednici".

U aprilu je izbio još jedan požar u hodniku džamije Mercy, koji je primorao evakuaciju dnevnog boravka i više desetina vjernika, a to je bio drugi požar džamije u dva dana. Muškarac iz Minneapolisa optužen je za te požare.

Nekoliko sedmica kasnije, podmetnut je još jedan požar u Islamskom centru St. Paul's Tawhid, uzrokujući štetu vrijednu više od 250.000 dolara. U tom slučaju optužen je još jedan muškarac.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG