Linkovi

Novi rok Poreskoj službi da dostavi Trumpove poreske prijave


Ulaz u Trampov međunarodni hotel u Washingtonu
Ulaz u Trampov međunarodni hotel u Washingtonu

Demokratski predsjedavajući Odbora za poreze u Predstavničkom domu postavio je 23. april kao novi rok američkoj Poreskoj službi (IRS) da se povinuje zahtjevu da dostavi lične i poslovne poreske prijave predsjednika Trumpa, iz proteklih šest godina.

U pismu komesaru IRS-a, predsjedavajući odobra Richard Neal izjavio je da će se, ukoliko poreska agencija ne bude poštovala novi rok, to protumačiti kao odbijanje njegovog zahtjeva.

Trumpova administracija već je odbila da se povinuje ranijem roku koji je postavio Neal, a to je bio 10. april.

Demokrate žele da razmotre Trumpove poreze u okviru istrage mogućeg sukoba interesa, zbog toga što je zadržao vlasništvo nad svojim brojnim poslovnim interesima i nakon što je preuzeo položaj predsjednika, odnosno stupio u javnu službu.

Trump je prekršio pravilo koje je važilo decenijama i odbio da objelodani svoje poreske prijave, još kao predsjednički kandidat 2016, a to nastavlja da radi i kao predsjednik, navodeći da su njegova poreska dokumenta trenutno pod revizijom Poreske službe.

Neal je jedini zakonodavac iz Predstavničkog doma koji ima ovlašćenje da traži podatke poreskih obveznika od Sekretarijata za finansije, koji nadzire rad Poreske službe.

Zakon jednostavno navodi da će Sekretarijat za finansije "obezbjediti" te podatke kada budu zatraženi. Međutim, iz Bijele kuće je poručeno da se Trumpova poreska dokumenta nikada neće dostaviti demokratama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG