Linkovi

Ministar odbrane SAD obećao vojnu obuku i podršku zemljama Baltika


Lloyd Austin
Lloyd Austin

Sjedinjene Američke Države će sprovesti više vojnih vježbi sa baltičkim državama, kao što je Letonija, i nastojaće da obezbjede povećanu obuku, rekao je danas ministar odbrane SAD Lloyd Austin.

Govoreći na konferenciji za novinare sa letonskim ministrom odbrane Artisom Pabriksom u Rigi, Austin je rekao da bi Washington također mogao da dovede više američkih vojnika ako bude potrebno da podrži region protiv svake moguće prijetnje iz Rusije.

Austin, koji je u dvodnevnoj posjeti Letoniji, rekao je da će planovi za kontinuirane rotacije snaga na Baltiku vjerovatno koristiti trupe američkih brigada u Rumuniji i drugim dijelovima Evrope, ali kako je rekao "možemo da dovedemo i snage iz Sjedinjenih Država".

Tokom posjete, Austin je više puta naglašavao posvećenost Sjedinjenih Država da pomognu regionu da se odbrani. On je prvi američki ministar odbrane koji je posjetio Letoniju u skoro tri decenije. Pentagon je saopštio da je posljednji šef odbrane koji je otišao u Letoniju bio William Perry 1995. godine.

Pabriks je rekao novinarima da su mu glavni prioriteti da dobije više američkih vojnih snaga, dodajući da je, kako bi branile svoju zemlju, njegovim trupama potrebna "sitna obuka" na dnevnoj bazi. Dodao je da je Letoniji potrebna i dodatna finansijska pomoć Washingtona kako bi kupila novu vojnu opremu i ojačala vazdušnu i obalsku odbranu.

Austin se sastao sa najvišim letonskim liderima, uključujući predsjednika Egilsa Levitsa u zamku Riga, obećavajući čvrstu posvećenost Washingtona da stane uz baltički region protiv bilo kakve ruske agresije.

Tri baltičke zemlje – Letonija, Litvanija i Estonija – su sve bivše sovjetske republike koje su pripojene savezu tokom Drugog svjetskog rata. One su stekle nezavisnost raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine i ušle u NATO 2004. godine, stavljajući se pod vojnu zaštitu zapadnih saveznika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG