Linkovi

Biden potpisao protokol o pristupanju Švedske i Finske NATO savezu


Predsjednik SAD Joe Biden potpisuje Protokol o pristupanju Švedske i Finske NATO-u, u društvu potpredsjednice Kamale Harris, te švedskih i finskih ambasadora .
Predsjednik SAD Joe Biden potpisuje Protokol o pristupanju Švedske i Finske NATO-u, u društvu potpredsjednice Kamale Harris, te švedskih i finskih ambasadora .

Predsjednik SAD Joe Biden potpisao je dokumente kojim se daje podrška pristupanju Švedske i Finske NATO-u. Radi se o najznačajnijem proširenju vojnog saveza još od 1990-ih godina, dok se suočava sa ruskom invazijom Ukrajine.

Biden je potpisao protokol o pristupanju dvije zemlje, što je posljednji korak u proceduri ratifikacije u Sjedinjenim Državama.

"To je bila i i dalje je - vjerujem - prekretnica za alijansu i za veću bezbjednost i stabilnost ne samo u Evropi i SAD, nego i u čitavom svijetu", rekao je Biden prilikom potpisivanja.

Američki Senat usvojio je Protokol o pridruživanju Švedske i Finske ubjedljivom većinom glasova (95 za, samo 1 protiv) prošle nedjelje, što je bio rijedak primjer jedinstva u obično stranački žestoko podijeljenom Washingtonu.

I demokratski i republikanski senatori snažno su podržali članstvo dva skandinavska susjeda, opisujući ih kao važne saveznike, čije moderne oružane snage već blisko sarađuju sa NATO-om.

Švedska i Finska prijavile su se za članstvo u NATO kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine, koja je počela 24. februara. Moskva je više puta upozoravala obje zemlje da se ne priključiju Sjeveroatlanstkoj alijansi.

Putin dobija "tačno ono što nije želio", ulaskom ove dvije zemlje u alijansu, rekao je Biden.

Prijem Švedske i Finske moraju pojedinačno da ratifikuju parlamenti svih 30 NATO članica, prije nego što dvije zemlje budu mogle da očekuju zaštitu prema članu 5. statuta organizacije, klauzuli koja glasi da je napad na jednu članicu, napad na sve.

Proces ratifikacije mogao bi da traje i do godinu dana, iako su prije SAD protokol usvojile neke zemlje, među njima Kanada, Njemačka, Italija i Crna Gora.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG