Linkovi

Ministar obrane Hrvatske osudio Čovićevo sudjelovanje na proslavi u Banjaluci


Arhiv - Dragan Čović
Arhiv - Dragan Čović

„To je sramota! Ja to nikada ne bih napravio“, komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prisustvovanje predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića na proslavi „Dana Republike Srpske“ u Banjaluci 9. siječnja, kao i prisustvo hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana del Vecchia na svečanom prijemu povodom tog datuma.

Ogorčenje javnosti u Hrvatskoj izazvala je i činjenica da je na proslavi među ostalima odlikovan i bivši general vojske bosanskih Srba Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine na području Šibenika 1991. godine, gdje je bio artiljerijski oficir u Mladićevom Kninskom korpusu JNA.

Na Čovićevo sudjelovanje na proslavi reagirao je na svom Facebook profilu predsjednik SDP-ovog parlamentarnog kluba Arsen Bauk. Kako je napisao, „smatram da je sudjelovanje predsjednika HDZ-a BIH Dragana Čovića na proslavi tzv. Dana Republike Srpske sramotno, apsurdno i pomalo bizarno. Sljedeću obljetnicu možete obilježiti u Grazu.

Republika Srpska kao dio ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine svakako ima pravo obilježavati svoj dan. Ali dokle god je datum vezan uz razdoblje Mladić/Karadžićeve tvorevine i posebno (ili posljedično), dokle god je on izvan ustavnog poretka BIH predstavnici hrvatskog naroda (legitimni ili legalni) ne bi trebali sudjelovati u proslavama takve vrste, ako ni zbog čega onda zbog 135 tisuća protjeranih Hrvata.

Ono što stvar čini pomalo bizarnom jest da je na toj proslavi odlikovana osoba koju je Županijski sud u Šibeniku osudio zbog ratnog zločina. Nadam se da zbog toga Gradsko vijeće Šibenika Dragana Čovića neće proglasiti 'personom non grata'“, napisao je Bauk na svom profilu, čestitajući HDZ-ovcima dan Republike Srpske.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG