Linkovi

Protest migranata u kampu 'Lipa', očekuje se dolazak kamiona sa šatorima


Protest of refugees and migrants on location Lipa near Bihac.
Protest of refugees and migrants on location Lipa near Bihac.

Oko 200 migranata i izbjeglica koji se nalaze u privremenom kampu "Lipa", tridesetak kilometara od Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, u četvrtak, 1 januara, protestvuju i traže pomoć međunarodnih nevladinih organizacija.

Migranti su Novu godinu proveli na otvorenom, nakon što su 30. decembra vraćeni u kamp "Lipa".

U "Lipi" se očekuje dolazak nekoliko desetina kamiona sa vojnim šatorima koje će postaviti pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a na osnovu odluke Predsjedništva BiH.

Zahtjev za postavljanjem vojnih šatora Ministarstvu odbrane BiH je uputilo Ministarstvo sigurnosti poslova BiH, a zahtjev je odobrilo Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, saopšteno je Ministarstva odbrane BiH.

Protest of refugees and migrants on location Lipa near Bihac.
Protest of refugees and migrants on location Lipa near Bihac.

Migrati i izbjeglice su 28. decembra trebali biti prebačeni autobusima iz Lipe na drugu lokaciju, nakon što je u privremenom migrantskom kampu 23. decembra izbio požar u kojem je izgorjelo nekoliko šatora. Prethodno su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) počeli sa povlačenjem osoblja iz kampa, najavljujući da prestaju sa svim servisima koje su proteklih osam mjeseci pružali migrantima u tom kampu.

Vijeće ministara BiH je na sjednici u četvrtak, 31. decembra, donijelo odluku o smještanju migranata i izbjeglica iz kampa Lipa u objekat Bira u Bihaću, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Odlukom od 11. marta 2019. godine, Vijeće ministara BiH odredilo lokaciju bivše tvornice Bira u Bihaću kao privremeni prihvatni centar za smještaj migranata.

„Savjet ministara BiH izričito poziva vlasti Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća da poštuju navedenu važeću odluku i bez odlaganja izvrše prihvat i smještaj migranata na lokaciju Bira,“ navodi se u zaključku Vijeća ministara.

Protest of refugees and migrants on location Lipa near Bihac.
Protest of refugees and migrants on location Lipa near Bihac.

Od Kantonalne uprave Civilne zaštite USK traže da se na raspolaganje stave sva materijalno-tehnička sredstva i resurse sa kojima raspolažu u pravcu primanja pomoći za boravak migranata na lokaciji centra Lipa.

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK), jednog od 10 kantona Federacije Bosne i Hercegovine (BiH), na sastanku u četvrtak, 31. decembra, zatražila je od Vijeća ministara BiH da hitno iznađu novu lokaciju za smještaj migranata i izbjeglica izvan ovog kantona.

Komesarka za unutrašnje poslove Evropske Unije Ylva Johansson oglasila se 31. decembra na svom Twitter nalogu povodom posljednjih dešavanja u vezi situacije sa izbjeglicama i migrantima u BiH i zatražila da se „odmah“ otvori objekat Bira u Bihaću u koji bi se ljudi smjestili.

Kamp Bira je zatvoren u septembru, odakle su migranti izmješteni u prihvatni centar Lipa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG