Linkovi

Hiljade migranata iz Haitija čeka u kampu ispod mosta na američkoj granici


Migranti kod Međunarodnog mosta između Meksika i SAD u Del Riju u Teksasu 16. septembra 2021.
Migranti kod Međunarodnog mosta između Meksika i SAD u Del Riju u Teksasu 16. septembra 2021.

Čak 10.000 migranata, od kojih su mnogi došli iz Haitija, trenutno boravi u improvizovanom kampu ispod mosta koji spaja SAD i Meksiko, blizu Del Ria u Teksasu. Broj migranata raste, kažu zvaničnici na terenu.

Visoki zvaničnik granične patrole u sektoru Del Rio, Jon Anfinsen​, izjavio je za Washington Post: "Trudimo se očajnički da upotrijebimo sve resurse koji su na raspolaganju ali ovo je logistička noćna mora."

"Dovodimo agente iz svih delova zemlje da pomognu ali neće moći da dođu danas i samo se trudimo da držimo glavu iznad vode", rekao je.

Prema Reutersu, uslovi ispod mosta su "sumorni", migranti imaju male zalihe hrane i vode a temperature su veoma visoke.

Granična služba saopštila je da je povećala broj svojih radnika u tom području i da se migrantima dostavljaju voda, peškiri i poljski toaleti, dok čekaju da budu odvedeni u ustanove gdje se obrađuju imigracione prijave.

Gradonačelnik Del Rija, demokrata Bruno Lozano​, u četvrtak je na Twitteru napisao da je prebrojano više od 10.000 migranata i zatražio federalnu pomoć, ističući da broj migranata ispod mosta raste.

"Predsjedniče Biden, da li ste obaviješteni o krizi koja je u toku?", napisao je.

Situacija predstavlja novi izazov za predsjednika Joea Bidena, koji je ukinuo neke dijelove restriktivne imigracione politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Do sada neviđeno velike grupe migranata pokušale su da iz Meksika uđu u SAD ove godine.

Više od 195.000 migranata uhapšeno je na granici sa Meksikom u augustu, prema vladinim podacima koji su objavljeni u srijedu.

Bidenova administracija krivi Trumpa za veliki priliv migranata, navodeći da im je smanjio legalne načine da emigriraju u SAD.

Dio informacija u izvještaju preuzet je od agencije Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG