Linkovi

Potvrđeni izborni rezultati u okrugu Wayne u Michiganu


Pristalice Donalda Trumpa ispred državne skupštine u Michiganu.
Pristalice Donalda Trumpa ispred državne skupštine u Michiganu.

Izborni rezultati u Wayneu, najvećem okrugu u američkoj državi Michigan, jednoglasno su potvrđeni u utorak uveče – pošto su njihovo usvajanje prethodno privremeno blokirali republikanci - što je moglo da odloži proglašavanje pobjede na predsjedeničkim izborima demokratskog kandidata Joe Bidena u toj državi.

Odbor koji je donio odluku o usvajanju izbornih rezultata zasjedao je pošto su republikanci i pristalice aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa danima podnosili tužbe kojim su osporavali rezultate glasanja – tvrdeći da su prebrojavanje glasova obilježile prevare i nepavilnosti.

Sudije koje su donijele odluku o potvdi rezultata glasanja nisu ponašli dokaze za to i odbacili zahtjeve da zaustave poces.

Biden je u okrugu Wayne, koji je inače uporište demokata u državi Michigan, osvojio dvostruko više glasova od Trumpa. U državi Michigan je, prema potvrđenim rezultatima, imao 146.000 od republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima.

Monica Palmer, republikanska predstavnica u biračkom odboru okruga Wayne, rekla je da su kod nekih glasova pristiglih poštom u pojedinim dijelovima Detroita uočene nepravilnosti, dok je demokrata Jonathan Kinloch​ ocijenio da je "bezobzirno i neodgovorno" ne potvrditi rezultate izbora.

Birački odbor se sastao pošto je sudija odbacio tužbu republikanaca i Trumpovih saveznika u kojoj su tvrdili da je bilo nepravilnosti u brojanju glasova poštom, jer nisu pronađeni dokazi za to.

Demokratska guvernerka Michigana Gretchen Whitmer​ rekla je da su predstavnici okruga Wayne stavili stranačku politiku iznad svojih dužnosti. Ipak, rekla je da očekuje da će izborna komisija potvrditi rezultate i završiti posao.

Advokatica Trumpove kampanje Jenna Ellis ​ smatra da je ovo "velika pobjeda" za predsjednika i kaže da bi ovo moglo da otvori put republikancima koji su na vlasti u saveznim državama da izaberu elektore, ako izborne komisije ne potvrde rezultate.

Ipak, malo je vjerovatno da će se takav scenario, suprotan volji glasača, dogoditi u Michiganu, jer republikanci u drugim odborima nisu iskazali interesovanje za to.

Trumpova kampanja je do sada podnijela šest tužbi u Michiganu, ali za sada nisu pronađeni dokazi za neregularnosti na izborima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG