Linkovi

Meteorolozi: El Ninjo će utjecati na rast globalnih temperatura


Žena i dijete iz Somalije čekaju da im se pruži mjesto za smještaj u kampu za raseljene ljude usred suše na periferiji Doloua, Somalija, 20. septembar 2022. (Foto: AP/Jerome Delay)
Žena i dijete iz Somalije čekaju da im se pruži mjesto za smještaj u kampu za raseljene ljude usred suše na periferiji Doloua, Somalija, 20. septembar 2022. (Foto: AP/Jerome Delay)

Globalne temperature će vjerovatno dostići novi vrhunac ove godine sa predviđenim nastankom El Ninja, prirodnog fenomena koji je obično povezan sa zagrijavanjem planete.

"Razvoj El Ninja vjerovatno će dovesti do novog povećanja globalnog zagrijavanja i povećati šanse za obaranje rekorda kada je riječ o temperaturama", saopštio je Petteri Taalas, generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije (SMO).

To je loša vijest za globalnu borbu protiv klimatskih promjena. Tsalas je napomenuo da je početak El Ninja uslijedio poslije osam najtoplijih godina u istoriji "iako smo imali hladnu La Ninju protekle tri godine i to je djelovalo kao privremena kočnica u globalnom porastu temperature".

El Ninjo je klimatski fenomen povezan sa zagrijavanjem površinskih temperatura okeana u centralnom i istočnom tropskom Pacifiku. Sa druge strane, La Ninja se odnosi na periodično hlađenje temperature površine okeana.

Nedavni neobično dugotrajni period La Ninje, koji je počeo 2020, sada je završen.

Wilfran Moufouma Okia, šef regionalnog odjeljenja SMO pitanja klime, rekao je da naučni modeli pokazuju da je La Ninja trenutno u neutralnom stanju i da se kreće u drugu fazu.

"U narednih nekoliko mjeseci od maja do jula, imamo 60 odsto šansi da uđemo u El Ninjo fazu. Ta vjerovatnoća će se povećati na 70 odsto u periodu od jula do augusta, pa čak i na 80 odsto ako prođemo august", rekao je on. "Ali, naravno, osim toga, ne možemo mnogo da kažemo."

Polje trave je popucalo zbog suše tokom izuzetno visokih ljetnih temperatura u Rondi, Španija, 27. april, 2023. (Foto: Reuters/Jon Nazca)
Polje trave je popucalo zbog suše tokom izuzetno visokih ljetnih temperatura u Rondi, Španija, 27. april, 2023. (Foto: Reuters/Jon Nazca)

On je rekao da će evolucija El Ninja ove godine promijeniti vremenski i klimatski obrazac širom svijeta, u poređenju sa onim što je postojalo u posljednje tri godine La Ninje.

"Ako razmišljamo o La Ninji kao o nekoj vrsti prekida u zagrijavanju jer odgovara hlađenju okeana, što bi normalno trebalo da uspori porast temperature, El Ninjo će podstaći rast temperature globalno", rekao je Okia."Očekujemo da ćemo u naredne dve godine imati ozbiljno povećanje globalne temperature."

Naučnici podsjećaju da se koncentracije dva važna gasa koji izazivaju efekat staklene bašte - metana i ugljen-dioksida koji vode globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama - znatno povećavaju tokom El Ninja.

SMO kaže da se efekat na globalne temperature obično javlja godinu dana poslije pojave El Ninja i vjerovatno će postati očigledan 2024.

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas
Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas

"Svijet treba da se pripremi za razvoj El Ninja, koji je često povezan sa povećanom vrućinom, sušom ili kišama u različitim dijelovima sveta", rekao je Tsalas.

"To bi moglo da donese predah od suše u Afričkom rogu i drugih uticaja vezanih za La Ninju, ali bi također moglo da izazove ekstremnije vremenske i klimatske događaje."

Na primjer, SMO kaže da će El Ninjo vjerovatno izazvati jake padavine u dijelovima Južne Amerike, južnih Sjedinjenih Država, Afričkog roga i centralne Azije.

Nasuprot tome, El Ninjo može da izazove i ozbiljne suše u Australiji, Indoneziji i dijelovima južne Azije.

Pošto dvije El Ninjo manifestacije nisu iste i efekti dijelom zavise od vremena u godini, meteorolozi kažu da će SMO i Nacionalna meteorološka i hidrološka služba pažljivo pratiti razvoj događaja.

XS
SM
MD
LG