Linkovi

Lansirana Threads app - Zuckerbergova konkurencija Twitteru. Milioni se registruju


Meta Platforms u srijedu je pokrenuo direktan izazov Twitteru sa Threads-om, prikupivši milione korisnika za nekoliko sati dok je pokušavao iskoristiti oslabljeno stanje svog rivala nakon niza haotičnih odluka vlasnika Elona Muska.

Oni koji su se brzo pridružili novoj platformi uključivali su poznate ličnosti poput Kim Kardashian i Jennifer Lopez, kao i istaknute političare kao što je demokratska predstavnica SAD-a Alexandria Ocasio-Cortez.

"Učinimo ovo. Dobrodošli u Threads", napisao je izvršni direktor Meta Mark Zuckerberg u svojoj prvoj objavi u aplikaciji, zajedno sa vatrenim emoji sličicama. Rekao je da je aplikacija zabilježila 10 miliona registracija za sedam sati.

On se takođe oglasio na Twitteru, objavljujući dobro poznati mem Spaidermena koji se suočava sa Spaidermenom - u duhovitom opisu rivalstva sa Muskom.

Analitičari kažu da bi Threadsove veze sa Instagramom mogle dati ugrađenu korisničku bazu i reklamni aparat. To bi moglo izvući reklamne dolare sa Twittera u vrijeme kada njegov novi izvršni direktor pokušava oživjeti svoj posrnuli posao.

Iako je Threads pokrenut kao samostalna aplikacija, korisnici se mogu prijaviti koristeći svoje Instagram akreditive i pratiti iste naloge, što ga potencijalno čini lakim dodatkom postojećim navikama za više od 2 milijarde aktivnih korisnika Instagrama mjesečno.

"Investitori ne mogu a da ne budu pomalo uzbuđeni zbog mogućnosti da Meta zaista ima 'Twitter-ubicu'", rekao je Danni Hewson, šef finansijske analize u investicijskoj firmi AJ Bell.

Drugi vide lansiranje Threads-a kao priliku za stvaranje manje toksične verzije Twittera.

"Neka ova platforma ima dobre vibracije, jaku zajednicu, odličan humor i manje uznemiravanja", rekla je Ocasio-Cortez u svojoj objavi.

Slično kao i Twitter, aplikacija sadrži kratke tekstualne postove koje korisnici mogu lajkovati, ponovo postavljati i odgovarati na njih, iako ne uključuje nikakve mogućnosti direktnih poruka. Objave mogu biti dugačke do 500 znakova i uključuju linkove, fotografije i video zapise do pet minuta, navodi se u postu na Meta blogu.

Dostupan je u više od 100 zemalja na Apple App Store i Google Play Store, stoji u blogu.

Meta dionice su se u srijedu zatvorile za 3% uoči lansiranja, nadmašivši dobitke konkurentskih tehnoloških firmi.

TWITTER NA "ZADNJOJ NOZI"


Threadsov dolazak dolazi nakon što su Zuckerberg i Musk mjesecima mijenjali bodlje, čak prijeteći da će se međusobno boriti u stvarnom meču mješovitih borilačkih vještina u Las Vegasu.

Meta cilja u trenutku kada je Twitter definitivno u defanzivi.

Musk je kupio Twitter za 44 milijarde dolara prošlog oktobra, ali je njegova vrijednost od tada naglo pala usljed velikog smanjenja osoblja i kontroverzi o moderiranju sadržaja koje su udaljile i korisnike i oglašivače. Njegov najnoviji potez uključivao je ograničavanje broja tvitova koje korisnici mogu pročitati dnevno.

Zuckerberg je ukazao na izazove koje donose veliki javni forumi društvenih medija. "Mislim da bi trebala postojati aplikacija za javne razgovore sa milijardu+ ljudi na njoj. Twitter je imao priliku da to uradi, ali nije uspio. Nadam se da hoćemo", napisao je.

Integracija sa Instagramom uključivala je nekoliko nagoveštaja razmatranja privatnosti. Korisnici Instagrama koji se prijave za Threads automatski imaju bedž zalijepljen na njihov Instagram profil, ali mogu odlučiti da ga sakriju. Također imaju opcije za odabir različitih postavki privatnosti za svaku aplikaciju.

Brendovi kao što su Billboard, HBO, NPR i Netflix imali su račune postavljene u roku od nekoliko minuta nakon lansiranja. Čini se da aplikacija ne prikazuje nikakve oglase, prema Reutersovom pregledu.

Kako bi izgradio Threads, Meta se trudio da influensere na društvenim mrežama privuče u novu aplikaciju i ohrabruje ih da objavljuju barem dva puta dnevno, rekao je Ryan Detert, izvršni direktor Influential marketinške kompanije influencera.

Aplikacija također ima koristi od neuspjeha drugih potencijalnih Twitter konkurenata da iskoriste posrnuće usluge. Dok su brojni rastući konkurenti kao što su Mastodon, Post, Truth Social i T2 pokušali odvući korisnike Twittera, svi su do sada ostali relativno mali.

Bluesky, nova usluga koju podržava suosnivač Twittera Jack Dorsey, pokrenula je svoju beta verziju samo po pozivu u februaru i prvobitno je imala korisnike koji su tražili pristupne kodove. Njegova web stranica navodi da je od aprila imala 50.000 korisnika. Dorsey je također podržao drugu platformu pod nazivom Nostr.

Meta je, međutim, pretrpjela višestruke neuspjehe prilikom pokretanja samostalnih aplikacija u prošlosti, a posebno njegove aplikacije Lasso koja je imala za cilj da se takmiči sa rivalom za kratke video snimke TikTok.

Kompanija je kasnije ugradila kratki video alat, Reels, direktno u Instagram, a nedavno je ugasila svoju jedinicu zaduženu za dizajniranje eksperimentalnih aplikacija.

Zuckerberg je, odgovarajući na korisnika koji je predvidio nestanak Twittera oko sat vremena nakon pokretanja Threads-a, upozorio na strpljenje. "Ovdje smo tek u prvim trenucima prvog kola," rekao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG