Linkovi

Instagram, YouTube, TikTok, Twitter mete žalbi EU zbog kripto oglašavanja


Instagram Meta platforme , YouTube Alphabeta, TikTok i Twitter mogli bi se suočiti sa regulatornim mjerama nakon što se evropska potrošačka grupa BEUC požalila Evropskoj komisiji i potrošačkim vlastima da internetske platforme navodno olakšavaju obmanjujuću promociju kripto imovine .

Američki regulatori koji su tužili kripto platforme Coinbase i Binance, zajedno s prošlogodišnjim kolapsom FTX-a, izazvali su zabrinutost oko zaštite potrošača vezanih za kripto imovinu kao što su bitcoin i ether.

BEUC je u svojoj žalbi podnesenoj u četvrtak naveo da je širenje obmanjujućih reklama za kriptovalute na platformama društvenih medija nepoštena komercijalna praksa jer izlaže potrošače ozbiljnoj šteti kao što je gubitak značajnih količina novca.

Rečeno je da se to dešava putem reklama i uticaja.

Pozvao je Mrežu za saradnju za zaštitu potrošača da zahtijeva od internetskih platformi da usvoje strože politike oglašavanja za kriptovalute i poduzmu mjere kako bi spriječile utjecajne osobe da obmanu potrošače.

Mreža bi naknadno trebala obavijestiti Evropsku komisiju o djelotvornosti ovih mjera, navodi BEUC u zajedničkoj žalbi sa devet svojih članica.

Grupa je pozvala evropske potrošačke vlasti da sarađuju s europskim nadzornim tijelima za finansijske usluge kako bi osigurale da platforme prilagode svoje politike oglašavanja kako bi spriječile obmanjujuću promociju kriptovaluta.

"Kripto će uskoro biti regulirano novom Uredbom o tržištu kripto imovine, ali se ovo zakonodavstvo ne primjenjuje na kompanije društvenih medija koje imaju koristi od reklamiranja kriptovaluta na račun potrošača", rekla je generalna direktorica BEUC-a Monique Goyens u izjavi.

„Zbog toga se obraćamo nadležnima nadležnim za zaštitu potrošača kako bismo osigurali da Instagram, YouTube, TikTok i Twitter ispune svoju dužnost zaštite potrošača od kripto prevara i lažnih obećanja“, rekla je ona.

Grupe potrošača u Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Litvaniji, Portugalu, Slovačkoj i Španiji također su se prijavile na tužbu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG