Linkovi

Kompanija Meta otpušta 13% radnika


FILE - A car passes Facebook's new Meta logo on a sign at the company headquarters on Oct. 28, 2021, in Menlo Park, Calif. Facebook parent Meta is laying off 13% of its employees as it contends with faltering revenue and broader tech industry woes.
FILE - A car passes Facebook's new Meta logo on a sign at the company headquarters on Oct. 28, 2021, in Menlo Park, Calif. Facebook parent Meta is laying off 13% of its employees as it contends with faltering revenue and broader tech industry woes.

Meta Platforma saopćila je u srijedu da će otpustiti više od 11.000 radnika, ili 13% svoje radne snage, u jednom od najvećih ovogodišnjih otpuštanja dok se osnivač Facebooka bori s ogromnim troškovima zbog svog prodora u metaverzum usred slabog oglašavanja tržišta.

Masovna otpuštanja, prva u 18-godišnjoj povijesti Mete, uslijedila su nakon tisuća otpuštanja u drugim velikim tehnološkim tvrtkama, uključujući Twitter u vlasništvu Elona Muska i Microsoft Corp.

Procvat izazvan pandemijom koji je potaknuo tehnološke tvrtke i njihove procjene ove se godine pretvorio u krah suočen s desetljećima visokom inflacijom i brzo rastućim kamatnim stopama.

"Ne samo da se internetska trgovina vratila na prijašnje trendove, već su i makroekonomski pad, povećana konkurencija i gubitak oglasnog signala uzrokovali da su naši prihodi mnogo manji nego što sam očekivao", rekao je glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg u poruci zaposlenicima.

"Pogriješio sam i preuzimam odgovornost za to."

Firma također planira smanjiti diskrecijsku potrošnju i produžiti zamrzavanje zapošljavanja kroz prvo tromjesečje. No nisu navedene pogođene regije niti očekivane uštede troškova od selidbe.

Sada očekuje troškove u 2023. od čak 100 milijardi dolara, pri čemu će više resursa biti usmjereno na područja kao što su umjetna inteligencija, oglasi, poslovne platforme i metaverzum.

SKUPA OPKLADA NA METAVERSE

Wall Street gubi strpljenje zbog Zuckerbergovih enormnih i eksperimentalnih opklada na njegov projekt metaverzuma, zajedničkog virtualnog svijeta, a jedan dioničar nedavno je te investicije nazvao "velikim i zastrašujućim".

Zabrinutost zbog velike potrošnje izbrisala je više od dvije trećine Metine tržišne vrijednosti do sada. Ali njegove su dionice porasle 4,5% na 100,80 dolara prije zvona u srijedu.

"Tržište je odahnulo jer se čini da uprava Mete ili Zuckerberg posebno slušaju neke savjete, a to je da morate malo ublažiti sve veći trošak", rekla je analitičarka Hargreaves Lansdown Sophie Lund-Yates.

Ona je, međutim, dodala da se "ne slaže baš da ćete pokušati povećati učinkovitost u isto vrijeme dok jurite za nečim tako ambicioznim i slabim kao što je metaverzum".

Meta će platiti 16 sedmica osnovne plaće i dvije dodatne sedmice za svaku godinu radnog staža, kao i svo preostalo plaćeno slobodno vrijeme kao dio otpremnine, saoopćila je tvrtka.

Pogođeni zaposlenici također će dobiti svoje dionice koje su važile 15. novembra i zdravstveno osiguranje tokom šest mjeseci, navodi Meta.

Firma nije otkrila točan trošak za otpuštanja, ali je rekla da je brojka uključena u njezinu prethodno najavljenu prognozu troškova za 2022. između 85 i 87 milijardi dolara.

Meta je krajem septembra imala 87.314 zaposlenih.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG