Linkovi

Musk kreće s masovnim otkazima na Twitteru, podnesena tužba


Ilustracija
Ilustracija

Elon Musk će 4. novembra započeti s masovnim otkazima na Twitteru, objavila je kompanija u e-mailu poslanom dan ranije zaposlenicima te društvene mreže.

"U nastojanju da postavimo zdrav put za Twitter, u petak [4. novembar] ćemo proći kroz težak proces smanjenja naše globalne radne snage", navodi se u mailu u koji je Reuters imao uvid.

I New York Times i Washington post takođe su izvijestili o otpuštanjima i citiraju interni e-mail.

Protiv kompanije podnesena je tužba zbog Muskovog plana o otpuštanju, javio je Bloomberg citirajući dokumente podnesene federalnom sudu u San Franciscu, javio je Reuters.

Informacije o otkazima na Twitteru dolaze nakon nagađanja da će Musk otpustiti čak 50 posto radne snage ove društvene mreže, samo nekoliko dana nakon što je postao šef kompanije koju je kupio za 44 milijarde dolara.

To bi moglo značiti gubitak hiljade radnih mjesta, budući da je kompanija krajem 2021. imala više od 7.000 zaposlenika.

Twitter je u mailu zaposlenicima naveo da će njegovi uredi biti privremeno zatvoreni i da će cijeli pristup biti obustavljen "kako bi se pomogla osigurati sigurnost svakog zaposlenika, kao i Twitterovog sistema i podataka o korisnicima".

Musk je već podijelio otkaze nekima od direktora Twittera odmah nakon preuzimanja kontrole nad kompanijom, uključujući izvršnog direktora Paraga Agrawala, šefa financija Neda Segala i šeficu pravnih poslova i politike Vijayu Gadde.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG