Linkovi

Nestašice hrane, goriva i lijekova u Britaniji ako napusti EU bez dogovora?


Britanija će se suočiti sa nestašicama goriva, hrane i lijekova ako napusti Evropsku uniju bez dogovora, navodi se u zvaničnim dokumentima, koja su procurila u javnost, a koja je objavio dnevnik Sunday Times. Međutim, britanski ministri osporili su način na koji je dokument interpretiran.

U dokumentima, koja je pripremila vlada, govori se o zastojima u lukama, protestima i rasprostranjenim poremećajima. Kako prenosi Sunday Times, procenjuje se da će to biti najverovatnije posledice Bregzita bez dogovora, a ne najgora moguća scenarija.

Međutim, Mihael Gove, ministar zadužen za koordinaciju priprema za Brexit bez dogovora, rekao je da se u dokumentima iznose najgora moguća scenarija, a da je planiranje ubrzano posljednje tri nedjelje.

Times navodi da do 85 odsto kamiona koji koriste glavne granične prelaze, "možda neće biti spremno" za francusku carinu, što znači da bi poremećaj u lukama potencijalno mogao da traje do tri mjeseca dok se saobraćaj ne normalizuje.

Vlada takođe vjeruje da će prava granica između Sjeverne Irske i Republike Irske, članice EU, biti vjerovatna s obzirom na to da su aktuelni planovi da se izbjegnu pogranične kontrole neodrživi, izvještava Sunday Times.

Kabinet premijera Borisa Johnsona saopštio je da ne komentariše ove dokumente.

Britanski premijer Boris Johnson
Britanski premijer Boris Johnson

Međutim, Gove je rekao da je riječ o starom dokumentu, koji ne odražava trenutnu pripremljenost vlade.

"Ako budemo izašli iz EU bez dogovora, određeni poremećaji i problemi su neizbježni. Zbog toga želimo dogovor. Međutim, vlada je daleko bolje pripremljena sada nego u prošlosti i važno je da ljudi razumiju da se u tim dokumentima opisuje najgori mogući scenario", istakao je Gove.

Prema neimenovanom izvoru iz vlade, za curenje dokumenta odgovoran je bivši ministar koji je žele da utiče na pregovore sa Evropskom unijom.

"Dokument potiče iz perioda kada su ministri blokirali neophodne pripreme za napuštanje EU i kada sredstva nisu bila spremna", ustvrdio je vladin izvor.

Ujedinjeno Kraljevstvo, kako ocjenjuje agencija Reuters, kreće se ka ustavnoj krizi i obračunu sa Briselom, s obzirom na to da je Johnson više puta istakao da će zemlja napustiti EU 31. oktobra bez dogovora, ako se ne postigne novi sporazum sa unijom o uslovima izlaska Britanije.

EU međutim odbija da ponovo pregovara o sporazumu o povlačenju, koji je dogovoren sa bivšom premijerkom Theresom May.

Johnson će se sastati ove nedjelje sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojima će poručiti da britanski parlament ne može da zaustavi Brexit i da se mora postići novi sporazum da bi se izbjeglo da Britanija napusti EU bez dogovora.

Britanski premijer je pod sve većim pritiskom da spriječi taj scenario, dok je opozicioni lider Jeremy Corbyn zaprijetio da će početkom septembra oboriti Johnsonovu vladu da bi odložio Brexit.

Međutim, nije jasno da li poslanici imaju moć i jedinstvo da spriječe napuštanje EU bez dogovora.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG