Linkovi

BiH: Svjedočenje povratnika iz Islamske države


Nije lagan izlazak iz Islamske države, navodi svjedok povratnik
Nije lagan izlazak iz Islamske države, navodi svjedok povratnik

U postupku protiv Osmana Abdulaziza Kekića koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) svjedočio je povratnik sa sirijskog ratišta. Kako bi se zaštitio njegov identitet, Sudsko vijeće je zabranilo objavljivanje podataka na osnovu kojih bi se moglo shvatiti o kome se radi.

Svjedok je opisao svoja i iskustva drugih pod zastavom Islamske države u Siriji, živeći u nekoliko gradova i učestvujući u oružanim sukobima.

Pojasnio je da procedura ulaska na teritoriju Islamske države nije uvijek bila ista, pa su tako 2015. godine na granici bili ljudi koji su oduzimali pasoše, telefone, laptope…

Na osnovu saznanja kojima raspolaže, ispričao je da su duž granice Sirije sa Turskom uglavnom postavljene mine, a na mjestima na kojima nisu, nalaze se punktovi. Po ulasku, kako je naveo, stranci nisu mogli raditi po klubovima ili restoranima.

„Obavezno je ratovati ko dođe na područje ISIL-a”, tvrdi on.

Svjedok navodi i obavezu vjerske i vojne obuke, a poznato mu je da je takva praksa bila na snazi 2015. godine, a nije u vrijeme kada je on pristigao. Kazao je i da su se dodijeljivali ratni nadimci.

Govoreći o državljanima BiH koji su doputovali na područje pod kontrolom Islamske države u Siriji, on kaže da su se mnogi priključili vojnim formacijama.

„Što se tiče Bošnjaka, većina nas je došla da ratuje”, kazao je on.

Istražne agencije u BiH procjenjuju da je u Siriju od 2012. godine otputovalo oko 180 muškaraca iz BiH, a vratilo se oko 45, dok je oko 70 poginulo. U posljednjih godinu su obustavljeni odlasci iz BiH na ratište u Siriju, a gotovo pa i povratci.

Svjedok nije upitan na suđenju za razloge povratka u BiH. „Može se izaći, ali teško”, navodi on.

Govoreći o optuženom Kekiću, svjedok je rekao da ga je viđao 2015. godine. Kaže da je Kekić dolazio kod njega u stan i pričao da je prošao obuku, kao i da ga je viđao u uniformi sa pištoljem.

Osman Kekić i Senad Dupovac (Arhiv)
Osman Kekić i Senad Dupovac (Arhiv)

Svjedok tvrdi da je Kekić ratovao u jedinici Anwar al-Awlaki i da se najviše družio sa ljudima iz Krajine.

„To je jedinica bila obučena samo za borbe. Ne za straže”, dodao je on.

Svjedok se složio sa braniocem optuženog Senadom Dupovcem da nikada nije vidio Kekića u borbama, niti da ga je viđao prilikom obuke. Branilac je rekao da će u daljnjem postupku nastojati oboriti tezu da su svi strani državljani morali ratovati.

Bosanskohercegovačko pravosuđe je najviše postupaka protiv povratnika sa sirijskog ratišta pokrenulo prošle godine, a do sada je takvih 14 osuđeno. Većina povratnika je kao razlog odlaska navela pružanje pomoći onima koji se bore protiv režima predsjednika Bashara al-Asada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG