Linkovi

Šta se dešava na granici Teksasa i Meksika. Da li je na pomolu eskalacija?


Granica Teksasa i Meksika
Granica Teksasa i Meksika

Spor republikanskih vlasti Teksasa i aktuelne administracije zbog pitanja ilegalne imigracije i dalje je u toku. Vlasti države Teksas odbijaju da puste agente federalne granične službe da priđu Shelby parku, području na granici Teksasa i Meksika kroz koje ulaze ilegalni imigranti.

Vrhovni sud SAD je prije sedam dana presudio da federalne službe imaju pravo da uđu na to područje i uklone bodljikavu žicu koju su vlasti Teksasa postavile kako bi pokušale da smanje veliki broj ilegalnih ulazaka u SAD.

Republikanski guverner Greg Abbott je rekao da Teksas neće dozvoliti federalnoj graničnoj patroli da "ikada više priđe tom području", piše AP. Abbott tvrdi da administracija Joe Bidena ne rješava problem ilegalnih imigranata koji ulaze u SAD kroz Teksas iz Meksika i zbog toga je uveo mjere poput postavljanja bodljikave žice ili plutajućih barijera u rijeci Rio Grande koju migranti prelaze.

Abbott je najavio da će biti postavljeno još bodljikave žice duž granice sa Meksikom, i kazao da Teksas ima pravo da se brani od "invazije" migranata - što je izjava koju pravnici osporavaju i ukazuju da je zaštita granice u nadležnosti federalne vlade.

Teksaške službe su preuzele kontrolu nad područjem Shelby parka u okviru akcije "Usamljena zvijezda" (Lone Star) koja inače traje od 2021. godine, a čiji je cilj suzbijanje ilegalnih imigracija.

Osim što imaju svoje patrole, vlasti u Teksasu su prošle godine stavljale imigrante u autobuse i slale ih u gradove koji imaju demokratske gradonačelnike, poput Washingtona ili New Yorka.

Prema zvaničnim podacima, u decembru 2023. godine policija je registrovala više od 300.o00 ilegalnih prelazaka granice, što se smatra rekordnim brojem u jednom mjesecu. Veliki broj ilegalnih ulazaka u SAD ide kroz Teksas. Podaci za januar još nisu saopšteni, ali mediji prenose da je broj u tom periodu obično manji zbog praznika, a ovoga puta se veruje da je smanjen i zbog akcija Meksika koji zaustavlja imigrante na putu ka SAD.

Tenzije između teksaških i federalnih vlasti su dodatno eskalirale kada su se sredinom januara u reci Rio Grande udavili jedna odrasla osoba i dvoje djece. Federalne vlasti optužile su Teksas jer im je zabranio da brodovima patroliraju rekom Rio Grande, u potezu koji su zatvorile, i navode da su eventualno mogli da reaguju da su vidjeli migrante u rijeci blizu Shelby parka. Vojska Teksasa to negira i tvrdi da su meksičke vlasti pronašle tijela migranata i prije nego što su federalne službe htele da priđu zatvorenom području.

Političko pitanje

Napetosti na granici se dešavaju u trenutku kada demokrate i republikanci u Kongresu pokušavaju da se dogovore oko zakona koji će obuhvatiti i pomoć za Ukrajinu i Izrael, i sredstva za dodatnu zaštitu granice - na čemu insistiraju republikanci.

Iako se činilo da je dogovor na pomolu, krajem prošle nedelje je stigla vijest da je moguć kolaps nacrta dogovora u Senatu - jer neki republikanci, uključujući i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji u pregovorima ne učestvuje - smatraju da nije učinjeno dovoljno da se južna granica SAD zaštiti.

Protiv aktuelnog nacrta se izjasnio i predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson, koji je rekao da prijedlog neće proći ako ne bude izmijenjen, javio je Reuters u petak.

U subotu su i Biden i Trump govorili o problemu ilegalne imigracije i dogovora u Kongresu, prenosi AFP.

Biden je kazao da će prijedlog o kojem se pregovara u Senatu biti "najstroži" kada je riječ o reformama u obezbjeđivanju granice.

"Kao predsjednik ću imati ovlaštenje da zatvorim granicu dok se ne uspostavi kontrola. Da je prijedlog usvojen, već danas bih mogao to da uradim i riješili bismo problem brzo", poručio je aktuleni predsjednik u obraćanju iz Sjeverne Karoline.

Trump, međutim, nastavlja da kritikuje Bidena u vezi sa "otvorenim granicama" i prilivom ilegalnih imigranata.

"Granica je dio političke igre kao nikada ranije", rekao je Trump na mitingu u Las Vegasu. On se osvrnuo i na najavu Johnsona da prijedlog neće proći Predstavnički dom ako se ne izmijeni.

"Kažu da sam ja za to kriv. Neka, krivite mene. Ja bih radije da nemamo nikakav, nego da imamo loš zakon".

Trump je takođe podržao guvernera Teksasa Grega Abbotta i rekao da će mu dati "svu neophodnu podršku kako bi se zatvorio i preostali dio granice".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG