Linkovi

Naučnica, ljevičarka i bivša gradonačelnica Meksiko Sitija. Ko je Claudia Sheinbaum?


Claudia Sheinbaum
Claudia Sheinbaum

Claudia Sheinbaum, prva žena na čelu Meksika u više od 200 godina nezavisnosti Meksika, preuzima predsjedništvo obećavajući kontinuitet politika prethodnog predsjednika i njenog mentora.

61-godišnja bivša gradonačelnica Meksiko Sitija i ljevičarka vodila je disciplinovanu kampanju koristeći popularnost svog prethodnika prije nego što je izašla kao pobjednica na izborima u nedjelju, prema službenom brzom prebrojavanju.

Ali s njenom pobjedom sada u ruci, Meksikanci će gledati kako će se Sheinbaum, sasvim drugačija ličnost od mentora i sadašnjeg predsjednika Andrésa Manuela Lopeza Obradora, potvrditi.

Iako je politički bila bliska Lopezu Obradoru i dijeli mnoge njegove ideje o ulozi vlade u rješavanju nejednakosti, na nju se gleda kao na manje borbenu i više vođenu podacima.

Sheinbaumina pozadina je u nauci. Doktorirala je u energetskom inženjerstvu. Njen brat je fizičar. U intervjuu za Associated Press 2023., Sheinbaum je rekla: "Vjerujem u nauku."

Posmatrači kažu da se prizemljenje pokazalo u Sheinbauminim akcijama kao gradonačelnici tokom pandemije COVID-19, kada je njen grad od oko 9 miliona stanovnika zauzeo drugačiji pristup od onoga što je Lopez Obrador zastupao na nacionalnom nivou.

Dok je savezna vlada umanjivala važnost testiranja na koronavirus, Meksiko Siti je proširio svoj režim testiranja. Sheinbaum je postavila ograničenja na radno vrijeme i kapacitete poslovanja kada se virus brzo širio, iako je López Obrador želio izbjeći sve mjere koje bi štetile ekonomiji. I javno je nosila zaštitne maske i pozivala na socijalno distanciranje dok je predsjednik još uvijek upadao u gomilu.

Stalno visoki nivoi nasilja u Meksiku će biti jedan od njenih najneposrednijih izazova nakon što preuzme dužnost 1. oktobra. U tragu kampanje rekla je samo da će proširiti kvazivojnu Nacionalnu gardu koju je stvorio López Obrador i nastaviti njegovu strategiju ciljanja na društvene bolesti koje tolike mlade Meksikance čine lakim metama za regrutaciju kartela.

"Neka bude jasno, to ne znači gvozdenu pesnicu, ratove ili autoritarnost", rekla je Sheinbaum o svom pristupu borbi protiv kriminalnih bandi, tokom svoje poslednje kampanje. “Promoviraćemo strategiju rješavanja uzroka i nastaviti se kretati ka nulti nekažnjivosti.”

Ona je obilato hvalila Lopeza Obradora i rekla je malo toga što predsjednik sam nije rekao. Ona je okrivila neoliberalnu ekonomsku politiku za osudu miliona ljudi na siromaštvo, obećala snažnu državu blagostanja i pohvalila veliku meksičku državnu naftnu kompaniju Pemex, istovremeno obećavajući da će naglasiti čistu energiju.

"Za mene to što sam s ljevice ima veze s tim, sa garantovanjem minimalnih prava svim stanovnicima", rekao je Sheinbaum za AP prošle godine.

Za razliku od Lópeza Obradora, koji je, čini se, uživao u svojim vrlo javnim bitkama s drugim granama vlasti, kao i sa medijima, mnogi posmatrači očekuju da će Sheinbaum biti manje borbena ili barem selektivnija u odabiru svojih borbi.

"Čini se da će ona krenuti u drugom pravcu", rekla je Ivonne Acuña Murillo, politikolog sa Iberoameričkog univerziteta. “Ne znam koliko.

Sheinbaum će također biti prva osoba jevrejskog porijekla koja će voditi ovu pretežno katoličku zemlju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG