Linkovi

Meksički novinari pokreću proteste u 28 gradova zbog ubistava kolega


Medijski radnici  blizini mjesta zločina gdje je meksička novinarka Lourdes Maldonado ubijena ispred svoje kuće u sjevernom pograničnom gradu Tijuani, Meksiko, 23. januara 2022.
Medijski radnici  blizini mjesta zločina gdje je meksička novinarka Lourdes Maldonado ubijena ispred svoje kuće u sjevernom pograničnom gradu Tijuani, Meksiko, 23. januara 2022.

Meksički novinari pokreću proteste širom zemlje u 28 mjesta i gradova kako bi osudili nedavna ubistva troje novinara i zatražili da se prestane s nekažnjenim ubijanjem njihovih kolega.

Planirani protesti organizirani su nakon ubistva iskusne novinarke Lourdes Maldonado, koje se dogodilo u nedjelju, tri godine nakon što je ona postavila pitanje o ubistvima predsjedniku države Andresu Manuelu Lopezu Obradoru te izjavila da i sama strahuje za svoj život, javlja Reuters.

Meksiko je jedna od najopasnijih država za novinare, a između 2000-2021. ubijeno je 145 novinara, objavila je nevladina grupa Članak 19.

Meksička udruženja novinara izjasnila su se za održavanje skupova, koji će se poklopiti s protestnim kampanjama na internetu.

“Hitno je potrebno da država i savezne vlasti spriječe napade, zaštite novinare kada su oni žrtve i s dužnom pažnjom istraže zločin protiv medija”, naveo je Članak 19.

Ubistvo Lourdes Maldonado u gradu Tijuani, na sjeveru zemlje u blizini granice, gdje je godinama radila kao novinarka, uslijedilo je nakon prethodnih ubistava još dva meksička novinara koja su se dogodila ovog mjeseca.

Lopez Obrador, koji se nalazi na udaru kritika zbog toga što ne poduzima dovoljno kako bi zaštitio novinare, rekao je da će vlada ispitati i “raščistiti ovaj zločin kako bi se spriječila daljnja ubistva novinara”.

Njegovi kritičari pak tvrde da je Lopez Obrador propustio ispuniti obećanja o smanjenju nasilja, borbi protiv duboko ukorijenjenog organiziranog kriminala ili pak smanjenju nekažnjavanja.

Meksički predsjednik je priznao da su kriminal i nasilje proizvodi hronične korupcije i nejednakosti koje vladaju u Meksiku.

Evropska unija izrazila je svoju zabrinutost izostankom rezultata pokrenutih istraga povezano s ubistvima novinara. Brisel je ponovo pozvao Meksiko da napravi sve što može kako bi učinkovito zaštitio novinare.

Reagirao je i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres koji je poručio da UN “poziva meksičke vlasti da pojačaju zaštitu novinara”.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG