Linkovi

Novinar BBC-a napustio Rusiju zbog prismotre


Istraživački novinar BBC servisa na ruskom jeziku u Moskvi izjavio je da je napustio Rusiju i otišao u London nakon što je primjetio da su ga vlasti stavile pod „nadzor bez presedana”, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Andrej Zaharov je to objavio u video snimku 27. decembra. Ruske vlasti su u oktobru označile Zaharova za „stranog agenta“, što je BBC u to vrijeme odbacio najavljujući da će preduzeti mjere za poništavanje te odluke.

„Još nije jasno sa čime je prismotra povezana: da sam označen kao 'strani agent' ili možda zbog izvještavanja o hakerima iz grupe Evil Corp, što sam radio zajedno sa svojim britanskim kolegama“, rekao je Zaharov.

U decembru 2019, Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv 17 pojedinaca i sedam pravnih lica povezanih sa Evil Corp, koju je okarakterisalo kao „cyber-kriminalnu organizaciju sa sjedištem u Rusiji“ tvrdeći da radi za rusku Federalnu bezbjednosnu službu (FSB) i čini cyber kriminal „u gotovo nezamislivim razmjerama“.

Rusko zakonodavstvo o „stranom agentu“ usvojeno je 2012. godine i više puta je kritikovano u zemlji i inostranstvu kao neopravdani napad na nezavisne medije i civilno društvo.

Novinarka BBC-a Sarah Rainsford napustila je Rusiju u augustu nakon što su vlasti u Moskvi odbile da joj produže radnu dozvolu u sporu sa Velikom Britanijom oko tretmana stranih medija.

Oznaka „strani agent” ima hladnoratovsku konotaciju i zahtijeva od onih koji su tako obilježeni da u svom sadržaju jasno naznače da su „strani agenti“, što može umanjiti prihode od reklama, navodi Reuters.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev da prokomentariše izjavu Zaharova.

Kremlj je više puta ponavljao da novinari i mediji označeni kao strani agenti mogu da nastave svoj posao u Rusiji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG