Linkovi

Mehanizam odbio ukinuti uslove prijevremenog puštanja Valentina Ćorića


Valentin Coric
Valentin Coric

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Valentina Ćorića, bivšeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da mu se ukinu uslovi pod kojima je pušten iz zatvora na prijevremenu slobodu.

On je pušten na slobodu prošle godine, nakon što je odslužio nešto više od dvije trećine 16-godišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog zločina počinjenih na teritoriji takozvane Herceg-Bosne.

U saopćenju se navodi da je predsjednik Mehanizma Carmel Agius odbio Ćorićev zahtjev da ukine uslove njegovog puštanja na prijevremenu slobodu u potpunosti ili da ih pojasni kako bi Ćoriću bilo omogućeno sudjelovanje kao stranke i svjedoka u tekućim i budućim pravnim postupcima u Hrvatskoj.

Ćorić je pušten iz zatvora uz uslov da neće imati nikakvog kontakta, da neće zastrašivati, kao ni pokušati nauditi žrtvama i svjedocima koji su dali svoje iskaze u postupku protiv njega ili drugih osuđenika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Također, Ćorić ne smije uticati na rad Mehanizma, ni provođenje pravde.

Prema uslovima, on će živjeti mirno u zajednici u koju je pušten, neće biti politički aktivan, prisustvovati tajnim sastancima koji bi mogli prouzrokovati nemire, ni razgovarati o svom predmetu, uključujući medije, izuzev sa svojim advokatom, posjedovati oružje, niti počiniti bilo kakav prekršaj.

Kako se navodi u saopćenju, Ćorić smatra da ga nametanje ovih uslova stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na druge osuđenike MKSJ-a, te utiče na njegovu sposobnost da ostvari svoja prava, dužnosti i obaveze u domaćem postupku.

“Na kraju, sa zabrinutošću napominjem da se čini da je Ćorić pokušao nastaviti sudski postupak protiv nekoga ko je svjedočio kao svjedok na njegovom suđenju, bez obzira na uvjete prijevremenog puštanja na slobodu”, naveo je sudija Agius, dodavši da je zabilježio kako je taj postupak pokrenut nekoliko godina prije Ćorićevog prijevremenog puštanja na slobodu.

U nastavku Agiusove odluke stoji kako je Ćorić potvrdio da se pridržava uslova pod kojima se nalazi na prijevremenoj slobodi.

Agius je u saopćenju naveo da je odbio Ćorićev zahtjev da ovlasti Mehanizam da izdvoji naknadu njegovom braniocu za 20 sati nepredviđenog rada u fazi koja slijedi nakon kazne.

“Ćorić također tvrdi da će njegov branilac morati poduzeti daljnje korake kako bi mu pružio pravnu podršku u vezi s domaćim postupkom i kako da se pridržava ove odluke”, navodi Agius u saopćenju.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio je Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka s područja takozvane Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Presudom je Prlić osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina, Ćorić na 16, dok je Pušiću izrečena kazna od deset godina zatvora.

Slobodan Praljak, koji je nakon izricanja kazne popio otrov u sudnici, preminuo je u bolnici.

XS
SM
MD
LG