Linkovi

Međunarodna zajednica u BiH: Vanredne mjere trebaju biti uravnotežene. Vlasti da omoguće ekonomski oporavak


Peace Implementation Council
Peace Implementation Council

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH medijima je uputio izjavu kojoj su se pridružili EUFOR, MMF, NATO štab u Sarajevu, OSCE, Svjetska Banka, Švedska, Švicarska, UN u BiH i Vijeće Evrope:

"Nakon jučerašnjeg izvještaja rezidentnog koordinatora UN-a te predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodnog monetarnog fonda o posljedicama koje će kriza izazvana covidom-19 imati po Bosnu i Hercegovinu, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) još jednom je podvukao da će međunarodna zajednica nastaviti sarađivati sa svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini na osiguranju materijalne i drugih vrsta pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv covida-19, kojom treba upravljati transparentno i odgovorno te uzimajući u obzir koje su najveće potrebe.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podržava pozitivne političke izjave političara u BiH kojima se zagovara saradnja i potreba da se zajednički odgovori na krizu, uključujući i nedavnu izjavu i koordinaciju koja se odvija u Predsjedništvu BiH. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u potpunosti podržava proporcionalne i koordinirane mjere koje poduzimaju svi nivoi vlasti u borbi protiv pandemije i očuvanju zdravlja i dobrobiti građana BiH. Upravni odbor također podvlači potrebu za usklađenijim i dalekosežnijim pristupom u nastojanjima da se minimiziraju socio-ekonomske posljedice ove krize.

Upravni odbor PIC-a ističe da odgovor na trenutnu zdravstvenu krizu u BiH može biti efikasan ako organi vlasti pokažu jedinstvo i dobro upravljanje, poštujući ustavno-pravni okvir BiH na svim nivoima, vladavinu prava, transparentnost i odgovornost, u interesu svih građana. Organi vlasti trebaju osigurati da sve vanredne mjere budu uravnotežene i da odgovaraju stvarnim zahtjevima sa terena sve dok kriza traje.

Vlasti BiH trebaju se obavezati na mjere koje će omogućiti bolji ekonomski oporavak i dugoročniju fiskalnu stabilnost. Istovremeno, važno je napraviti rebalans budžeta na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se uzeli u obzir trenutni prioriteti.

Upravni odbor PIC-a apeluje na bosanskohercegovačke građane da u potpunosti poštuju privremene mjere koje donose vlasti kako bi se zaustavilo širenje covida-19, što je ključno za uspjeh u ovoj zajedničkoj borbi.", navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG