Linkovi

BiH: Milioni za opremu za borbu protiv koronavirusa koju je sve teže nabaviti


medical ventilator
medical ventilator

Bosna i Hercegovina je za sprečavanje širenja i ublažavanja posljedica koronavirusa do sada izdvojila više od 50 miliona maraka, a iz različitih izvora obećano joj je nekoliko desetina miliona maraka, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Sagovornici BIRN-a BiH kažu da je uprkos izdvojenom novcu opremu sve teže nabaviti, dok se BiH suočava s manjkom opreme za ljekare i bolnice a Agencija za javne nabavke upozorava da se proces nabavke zloupotrebljava.

U Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) izdvojeno je 100.000 konvertibilnih maraka (KM) za Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, za nabavku zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za potrebe svih zdravstvenih ustanova u ovom kantonu.

Iz Instituta su za BIRN BiH naveli kako je nabavka samo djelimično provedena.

“Nudi se neadekvatna oprema i sredstva koja ne odgovaraju ovoj potrebi, po izuzetno visokim cijenama. Također, većina dobavljača nije u stanju isporučiti veće količine ili različita sredstva i opremu, što dodatno otežava ovu nabavku”, naveli su iz Instituta, uz objašnjenje da je do sada potrošeno nešto više od 28.000 KM jer je “stanje na tržištu ovom opremom i sredstvima, prema našim iskustvima, izuzetno teško, zbog čega i nije izvršena kompletna nabavka”.

BIRN BiH prati nabavke medicinske opreme kroz javne nabavke, ali i izdvajanja domaćih institucija za borbu protiv koronavirusa te donacije koje BiH dobija.

“Nemamo gdje nabaviti”
Najviše novca u BiH za borbu protiv virusa do sada je izdvojila Vlada Federacije BiH – 30 miliona KM za univerzitetsko-kliničke centre čiji je osnivač, a najveći dio novca bit će utrošen na nabavku respiratora.

Izvor: Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva
Izvor: Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva

Univerzitetski klinički centar u Sarajevu (UKCS) je u ugovoru potpisanom s firmom “Cubicus” za nabavku 40 respiratora sredinom marta naglasio kako će tražiti nadoknadu upravo iz ovih 30 miliona KM.

Ugovor je sklopljen za nešto više od tri miliona maraka nakon što je izvršena izmjena plana nabavki kojom je predviđena nabavka dodatnih respiratora.

BIRN BiH nije dobio zvaničnu potvrdu da li su respiratori isporučeni u nabavci za koju je ugovor potpisan 18. marta s rokom isporuke od deset dana.

Kako je u intervjuu za Depo.ba kazala Sebija Izetbegović, direktorica UKCS-a, ovaj centar ima 53 respiratora i 39 anestezioloških aparata koji se mogu koristiti kao respiratori. Iz Federalnog ministarstva zdravstva su za BIRN BiH odgovorili kako u cijeloj Federaciji ima 141 respirator.

Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla od toga ima 52 respiratora, potvrdila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona (TK), navodeći kako UKC Tuzla ima i aparate za anesteziju, te 140 mjesta za 140 osoba kojima je potrebna potpomognuta ventilacija.

Vlada Tuzlanskog kantona je za nabavku novih respiratora izdvojila 108.000 maraka, a ona još uvijek nije realizirana.

“Nabavka mislim da nije realizirana, jer je potrebno vrijeme da se ona realizira. Tražimo po terenu gdje ima da bismo mogli provesti nabavku – u prevodu, nemamo gdje nabaviti”, kaže Čolić i dodaje da se traže i dodatna sredstva za nabavku.

Iz budžeta Srednjobosanskog kantona izdvojeno je ukupno 300.000 KM – po 150.000 KM za Bolnicu Travnik i Hrvatsku bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj.

Velimir Valjan, ravnatelj Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić”, za BIRN BiH je kazao kako su ovim novcem naručena dva respiratora i jedan anesteziološki aparat koji se može koristiti kao respirator.

“Respiratori su već u bolnici instalirani, a za koji dan očekujemo i anasteziološki aparat”, kaže Veljan i dodaje kako je bolnica prije ovih nabavki imala četiri respiratora.

Kanton Sarajevo (KS) je za nabavku opreme izdvojio pola miliona maraka, a ovu nabavku pratit će UNDP s dodatnih 300.000 KM, navodi se u saopćenju Vlade KS-a. Nabavka ove opreme trebala bi se realizirati kroz UNDP-ov projekat “Odgovor na COVID-19”.

Kako su za BIRN BiH kazali iz UNDP-a, kroz ovaj projekat se nastoji intenzivno raditi na odgovoru na virus, kao što se radilo i na odgovoru na poplave tokom i nakon 2014. godine.

Posrednik za nabavke u ovom projektu je Agencija za javne nabavke BiH, iz koje kažu kako posreduju zbog iskustva koje imaju, te da se nabavke vrše ovako budući da UNDP ima bolju mogućnost dostupnosti opreme nego ijedan distributer u BiH.

“To je u koordinaciji s nama jer mi i dosad imamo saradnju s UNDP-om, pa to ide puno brže. Ja zovem premijere, vlade, da se donesu odluke jer su ograničeni limiti. Zato je taj vid preko UNDP-a koristan jer oni imaju stalne dobavljače”, kaže Đenan Salčin, direktor Agencije.

Sporazum s UNDP-om trebala bi potpisati i Vlada Posavskog kantona, koja je izdvojila 200.000 KM za nabavku opreme i materijala uz sufinansiranje. Dodatnih 300.000 KM izdvojila je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona za nabavku opreme, respiratora, mobilnog RTG-a i dodatne zaštitne opreme namijenjene Kantonalnoj bolnici u Goraždu.

Ovoj bolnici Redžo Bekto i kompanija “Emka” donirali su dva respiratora. Kako je za BIRN BiH kazala direktorica ove bolnice Nermina Kamenica, ovi respiratori još uvijek nisu stigli.

“Oni još uvijek nisu stigli. Koliko sam upoznata, na granici su negdje”, kaže Kamenica i objašnjava kako je za sada jedini novac koji je prebačen ovoj bolnici 10.000 KM koje je Vlada izdvojila kao hitnu mjeru zaštite i spašavanja, za smanjenje opasnosti od pojave koronavirusa (COVID-19), za nabavku lijekova, boca kiseonika, testova na COVID-19, dezinfekcijskih sredstava u vezi sa uspostavom izolatorija.

Vlada Republike Srpske izdvojila je četiri miliona maraka Institutu za javno zdravstvo, za nabavku respiratora, maski i zaštitnih odijela u RS-u, a potom i više od 3,5 miliona maraka za kupovinu bolnice sa 500 bolničkih kreveta i cijelom pratećom opremom u površini od 6.000 kvadrata.

Za održavanje osnovnih uvjeta rada i kontinuiranog provođenja zdravstvene zaštite, iz budžeta kantonalnih vlada izdvojeno je više od 200.000 KM za nabavku dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme.

Izvor: Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva
Izvor: Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva

Vlada Tuzlanskog kantona je odobrila 94.000 KM Kantonalnoj direkciji robnih rezervi za nabavku dezinfekcijskih sredstava za dezinfekciju svih ustanova kojima je osnivač kanton.

Almir Žilić, direktor Direkcije robnih rezervi Tuzlanskog kantona, za BIRN BiH je kazao kako se dezinfekcija provodi u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, te kako je dosad dezinficirano oko 70 posto površina.

“Ovo nije bilo dovoljno jer nije nabavljena dezinfekcija za škole i fakultete, te je ostalo puno kvadratnih metara da se uradi, te ćemo morati u još jednu nabavku, ali tek kad Zavod za javno zdravstvo izda potrebe”, kaže Žilić.

Posavski kanton izdvojio je 40.000 KM, a Bosansko-podrinjski 12.500 KM za slične svrhe.

Federalni štab civilne zaštite je za nabavku materijala i opreme izdvojio oko 2,1 milion maraka za nabavku 100.000 zaštitnih maski, 2.000 litara dezinfekcijskog sredstva, 250.000 zaštitnih rukavica, 20 ručnih medicinskih kamera sa sistemom mjerenja tjelesne temparature, 1.000 višekratnih varenih zaštitnih odijela, 600 kreveta s madracem i posteljinom za karantenu, te 30.000 testova za detekciju COVID-19.

Dodatno je izdvojeno 7,1 milion maraka za nabavku materijala i sitnog inventara, te nabavku opreme i 170.000 testova na koronavirus.

Štab civilne zaštite u Kantonu Sarajevo izdvojio je 100.000 KM za nabavku 55.000 komada zaštitnih maski, 50.000 pari zaštitnih rukavica, te 1.000 litara dezinfekcijskih sredstava.

Ovaj štab civilne zaštite pokrenuo je dva postupka javnih nabavki prema kojem će za zaštitne maske izdvojiti 29.000 KM i kupiti dodatne rukavice.

Zbog hitnosti nabavki neke bolnice i institucije su tražile ranije da se izuzmu od primjene Zakona o javnim nabavkama, ali je Agencija za javne nabavke objasnila da postoje predviđeni postupci za bržu provedbu nabavki, da bi naknadno saopćila kako su primijećene nepravilnosti kod provođenja nekih nabavki.

Donatorska sredstva za sprečavanje širenja koronavirusa
Udruženje “Pomozi.ba” je u proteklom periodu zdravstvenim ustanovama doniralo više od 400.000 zaštitnih maski.

“Dijelili smo uglavnom domovima zdravlja širom BiH, u Tuzlanskom kantonu, Unsko-sanskom kantonu, Bosansko-podrinjskom kantonu, Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gotovo u svim dijelovima BiH”, kaže Maja Arslanagić, portparolka udruženja “Pomozi.ba”, i dodaje kako je naručeno i 1.000 vizira, koji će biti podijeljeni zdravstvenim radnicima.

Kako je kazala Arslanagić, plan za naredni period je nabavka respiratora za Bolnicu u Bihaću, ali i za druge centre.

Za nabavku respiratora i dodatne opreme, BiH je donirano 15 miliona maraka, od čega je 7,2 miliona eura najavila Evropska unija.

Milion KM donirao je “BH Telecom”, a prema odluci Vlade Federacije, od tog iznosa će se odvojiti po 200.000 KM za bolnice u Konjicu, Zenici, Goraždu, Travniku i Bihaću.

Ambasada Švicarske izdvojila je 200.000 KM, saopćeno je tokom sastanka ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića s predstavnicima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u BiH.

Donacije i dalje stižu za zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama.

Tako je Vlada SAD-a donirala sanitetsku opremu za bolnice i hitne pomoći, hranu i vodu, koja je predana pripadnicima Oružanih snaga BiH, koje će se dalje rasporediti širom države, a Turska je za “Crveni križ” u BiH donirala zaštitne maske, rukavice, zaštitna odijela i naočare.

“Caritas” iz Beča je donirao 29.000 zaštitnih rukavica i dezinfekcijskih sredstava Graničnoj policiji BiH, kao i Muris Hrnjić, koji je donirao 2.000 rukavica.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, u intervjuu za TV Hayat je kazala kako se očekuje i pomoć Norveške, Belgije i Katara.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG