Linkovi

Međunarodna zajednica podijeljena po pitanju akcije u Siriji


Naučni centar u blizini Damaska, pogođen u akciji
Naučni centar u blizini Damaska, pogođen u akciji

Sekretarijat za odbranu SAD saopštio je da su pogođene sve tri mete za koje se pretpostavljalo da su povezane sa hemijskim oružjem.

Međunarodne reakcije na napad SAD, Francuske i Britanije u Siriji su podijeljene - od podrške do intenzivnih kritika.

Predsjednik Donald Trump je na Twitteru pohvalio akciju.

"Savršeno izveden napad. Hvala Francuskoj i Britaniji na mudrosti i vojnoj moći. Nismo mogli da postignemo bolji rezultat, misija je ispunjena!"

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je najoštrije osudilo "brutalan američko-englesko-francusku agresiju u Siriji, koja predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava".

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je napad kao "akt agresije protiv suverenog režima" i optužio SAD da pogoršavaju humanitarnu krizu u Siriji. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštava da napadi nisu uspjeli i da je većinu raketa presreo sistem sirijske protivvazdušne odbrane.

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei rekao je da su napadi "kriminalni akt od kojeg SAD, Francuska i Britanija neće imati koristi.

"Napad u Siriji je zločin. Predsjednici SAD, Francuske i Britanije su, tvrdim, počinili veliki zločin. Neće od toga imati koristi, kao što nisu imali u Iraku, Siriji i Avganistanu prethodnih godina, kada su činili iste zločine", napisao je na Twitteru.

Kinesko minsitarstvo spoljnih poslova pozvalo je na nezavisnu istragu o navodnom hemijskom napadu i saopštilo da je političko rješenje jedini način da se kriza riješi. Kina se, navodi se, uvijek protivila upotrebi sile u međunarodnim odnosima i da je svaka akcija koja zaobilazi Savjet bezbjednosti UN kršenje međunarodnog prava.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da "nije bilo praktične alternative upotrebi sile protiv sirijskog režima".

"Smatram da je ova akcija u nacionalnom interesu Britanije. Ne možemo dozvoliti da upotreba hemijskog oružja u Siriji, pa na ulicama Britanije ili bilo gdje na svijetu postane normalna. Voljeli bismo da je postojala alternativa, ali nažalost nije."

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio je da se i njegova zemlja pridruži napadima protiv sirijskog režima. Minsitar spoljnih poslova Jean-Yves Le Drian akciju ocjenjuje kao opravdanu, ograničenu, proporcionalnu i uspješnu.

Ljevica i ekstremna desnica u Francuskoj kritikovale su učešće u akciji u Siriji.

Njemačka, Kanada, Australija i Japan izrazili su podršku vazdušnim udarima. Predsjednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je da će "blok stajati uz saveznike, na strani pravde". Napade je pozdravila i Turska.

Generalni sekreta NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da "oni koji koriste hemijsko oružje treba da odgovaraju".

Generalni sekretar UN Antionio Guterres upozorio je da sve strane moraju da poštuju međunarodno pravo i nije odbacio upozorenje Moskve da vazdušni napadi mogu da vode ka ratu.

XS
SM
MD
LG