Linkovi

Mediji: Trump zainteresiran za kupovinu Grenlanda


A man walks to his boat past a number of abandoned and dry-docked boats in the town of Tasiilaq, Greenland, June 15, 2018.
A man walks to his boat past a number of abandoned and dry-docked boats in the town of Tasiilaq, Greenland, June 15, 2018.

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od suradnika da istraže može li Washington kupiti Grenland, pišu u petak (16. august) američki mediji, pozivajući se na ljude upoznate sa direktivom.

Trumpov zahtjev je među pojedinim službenicima izazvao nevjericu jer su mislili da se šali, ali je on to ponovo pomenuo.

Dvije osobe koje su upoznate sa Trumpovim zahtjevom nisu željele biti imenovane jer nisu ovlaštene govoriti o planovima Bijele kuće. O Trumpovoj zainteresiranosti za kupovinu Grenlanda prvi put je pisao dnevnik Wall Street Journal.

Grenland je autonomna teritorija i dio je Danske. Trump treba posjetiti Dansku za dvije sedmice.

Donald Trump
Donald Trump

Nije poznato zašto bi Trump želio da SAD kupi Grenland, mada je njegova administracija Arktik identificirala kao oblast sa pojačanim interesiranjem za nacionalne interese Amerike.

Trump nije prvi američki predsjednik koji je želio kupiti Grenland.

Američka vojska bila je raspoređena na Grenlandu tokom Drugog svjetskog rata radi zaštite od napada nacista. Poslije rata administracija tadašnjeg predsjednika Harryja Trumana ponudila je Danskoj da otkupi Grenland za 100 miliona dolara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG