Linkovi

Mediji: Bijela kuća planira smanjenje poreza da bi se izbjegla recesija


Bijela kuća
Bijela kuća

Bijela kuća predviđa smanjenje poreza i carina kao način da se izbjegne ulazak SAD u recesiju, prenijeli su američki mediji, uprkos tvrdnjama predsjednika Donalda Trumpa da je ekonomija u dobrom stanju.

Prema navodima Washington Posta, zvaničnici razmatraju više mjera za stimulisanje ekonomije, među kojima je i privremeno smanjenje poreza na dohodak da bi se povećala kupovna moć radnika.

New York Times piše da bi SAD mogle i da odustanu od novih carina na kinesku robu koje je Trumpova vlada uvela u okviru trgovinskog rata s Pekingom.

Mediji navode da su te mjere u razmataranju a zvaničnici koji su iznijeli te ideje još nisu tražili Trumpovo mišljenje. U svakom slučaju, Kongres bi morao da odobri takve korake.

"Smanjenje poreza na plate nije nešto što se razmatra", saopšteno je iz Bijele kuće kao odgovor na pisanje Washington Posta.

Porez na plate je bio privremeno smanjivan 2011. i 2012. u vrijeme Baracka Obame, ne bi li se tako ekonomija izvukla iz stagnacije poslije finansijske krize 2008.

Prema u nedjelju objavljenom istraživanju, skoro tri četvrtine američkih ekonomista očekuje recesiju u 2021. godini. Donald Trump ne dijeli takav stav.

"Ne vjerujem da će biti recesije. Ide nam nevjerovatno dobro", rekao je on novinarima u nedjelju.

XS
SM
MD
LG