Linkovi

Istraživanje: 38 odsto ekonomista očekuje recesiju u SAD 2020.


A TV screen shows the numbers after the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on August 14, 2019 in New York City.

Trideset osam odsto ekonomista očekuje da će recesija pogoditi SAD 2020., 34 procenata prognozira da će se to dogoditi 2021. – što je za četvrtinu više nego u ispitivanju iz februaru - a 2 odsto smatra da je to moguće već ove godine.

To je rezultat istražanjva Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju (the National Association for Business Economics).

Mnogi su zabrinuti da carine koje je predsjednik SAD Donald Trump uveo Kini i rast budžetskog deficita mogu na kraju da osakate ekonomiju, prenosi AP.

Američki predsjednik je međutim odbacio kao neosnovanu zabrinutost oko recesije, nudeći optimistično viđenje ekonomskih izgleda, bez ozbira na prošlonedjeljni nagli pad na finansijskim tržištima, uključujući tri odsto samo u srijedu.

„Mislim da nemamo recesiju”, kazao je Trump u nedjelju. Snažna ekonomija je jedan od njegovih ključnih aduta na predsjedničkim izborima 2020.

Tržišta su se samo djelimično oporavila krajem prošle i početkom ove sedmice, iako je Trump odložio sa 1. septembra na 15. decembar uvođenje carina na 60 odsto od 300 milijardi dolara vrijednog kineskog izvoza u SAD.

Ekonomisti su pesimistični zbog trgovinskih tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije i nepovoljni izvještaji o stanju britanske i njemačke privrede.

Samo pet odsto ispitanika u pomenutom istraživanju očekuje sveobuhvatan trgovinski sporazum. Šezdeset četiri procenata smatra da je moguć privremeni i površni dogovor, dok 25 odsto procjenjuje da nikakav sporazum nije realan.

No, za sada je većina ekonomskih pokazatelja na veoma čvrstim nogama, kao što je nastavaka pada nezaposlenosti na najniži nivo u skoro posljednjih 50 godina. Takođe, potrošački sentiment je pozitivan. Maloprodaja je porasla u julu, prenosi AP.

Prema istraživanju Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju, znatno je smanjen broj ekonomista – sa 71 odsto u avgustu prošle godine na 51 procenat - koji smatraju da je Trumpov plan o rezanju poreza za hiljadu i po milijardi dolara u narednih 10 godina „isuviše stimulativan“ te da će produbiti budžetski deficit, koji bi inače morao da se smanji.

XS
SM
MD
LG