Linkovi

Šta američki i svjetski mediji pišu o ukrajinskog krizi i kako ju analitičari komentiraju


Kriza u Ukrajini privukla je globalnu pažnju i proizvela širok spektar stavova o mogućim uzrocima i rješenjima. Dnevni listovi, blogovi i drugi mediji objavljuju brojne komentare i uredničke uvodnike o tome šta treba činiti i koga treba kriviti za krizu.

Ovih dana Glas Amerike će prenositi izbor ovih uvodnika, izdvajati odredjene bitne dijelove i ponuditi ih našim čitaocima na razmatranje. Stavovi izraženi u izabranim segmentima su, naravno, stavovi autora, a ne Glasa Amerike.


"Kissingerova pogrešna i napadačka analiza” – Odgovor Bena Carnesa, direktora za komunikacije zastupnika Trenta Franka, i predsjednika kongresne ukrajinske asocijacije - na komentar Henry Kissingera. Odgovor objavljen u listu The Washington Times.

"Vjerovatno zbog dugogodišnjeg bavljenja Sovjetskim Savezom, tokom svoje karijere, gospodin Kissinger, u svojoj analizi, pravi neoprostivu grešku. On kaže 'Zapad mora razumjeti da, za Rusiju, Ukrajina nikad neće bit tek jedna strana zemlja. Ruska istorija je počela iz nečega što se zvalo Kijevska Rusija. Ruska religija se odatle širila… Ukrajina je vijekovima dio Rusije…

"Stotine godina ukrajinske istorije – uključujući mnogo brutalnih godina pod sovjetskim sistemom koji vrlo odredjeno ciljao i poubijao doslovce milione Ukrajinaca – obilježene su ruskim nastojanjima ne samo da podjarme Ukrajince nego da im potpuno otmu istoriju tvrdeći da ne postoji odvojena ukrajinska istorija.

"Mogu postojati različiti pogledi u vezi sa najboljim rješenjem za ukrajinsku krizu. Medjutim, pridružiti se horu onih snaga koje stotinama godina Ukrajince drže pod sobom i iz čijih su se okova Ukrajinci masovno izvukli 1991 i 1917 - niti je 'izbalansirano,' kako sugerira g.Kissinger, niti je od pomoći za nalaženje rješenja za krizu u Ukrajini.”"Ukrajinski haos je plod ekspanzije Zapada" - Komentary Seumasa Milnea, britanskog političkog kolumniste, objavljen u južnoafričkom listu Mail & Guardian.

"Više je nego jasno da su Putinova opravdanja za intervenciju - 'humanitarna' zaštita Rusa i zahtjev smijenjenog predsjednika – legalno i politički slabašna i fluidna, premda ni blizu opravdanjima tipa 'oružja za masovna razaranja'. A ni Putinov konzervativni nacionalizam ili oligarhni režim nemaju šire medjunarodno razumijevanje.

"Ali, uloga Rusije kao ograničene protuteže unilateralnoj sili Zapad – svakako to ima. U svijetu u kojem su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i njihovi saveznici medjunarodno bezakonje sa moralnom glazurom pretvorili u trajnu rutinu, drugi su pozvani da i sami pokušaju istu igru.

"Srećom, ruske snage su pucale samo u zrak. Ali opasnosti od eskalacije stranih intervencija su očigledne. Ono šta je umjesto toga potrebno jeste dogovorni sporazum za Ukrajinu, koji uključuje široku vladu u Kijevu, očišćenu od fašista, federalni ustav koji garantira regionalnu autonomiju, ekonomsku podršku koja neće osiromašiti većinu i šansa za narod na Krimu da izabere sopstvenu budućnost. Bilo šta drugo otvara rizik da se sukob samo proširi.”


"Ukrajinsko balansiranje" - Editorijal objavljen u listu The Japan Times.

"Putinova odlučna intervencija izbrisala je svaku sumnju u njegove namjere i to dokle je spreman ići da bi ih ostvario. Sjaj uspjeha sa Olimpijadom u Sochiju je izblijedio, kao i priča o Nobelovoj nagradi za osmišljavanje rješenja za sirijsku krizu. Putin se razotkrio kao autoritarni vodja, sa oskudnim poštovanjem za medjunarodne zakone, kao što mnogi odavno tvrde.

"Razvoj situacije u Ukrajini otvara dileme i za japansko rukovodstvo. Dok neki sugeriraju da bi medjuanrodna izolacija Moskve mogla povećati njenu spremnost da napravi dogovor sa Japanom, ovo što se dogadja sa Krimom razbija sve iluzije o Putinovoj spremnosti da Japanu preda bilo koje od spornih ostrva koja pripadaju SjevernimTeritorijama.

"I, dok Japan sve vise pregovara sa Rusijom kako bi obezbijedio tako potrebno energetsko snabdijevanje, Tokio ne bi smio pokazati da nije solidaran sa Zapadom. Postoji fina diplomatska linija kojom treba ići, koja razumije ruske interese u Ukrajini ali bez pristajanja na razbijanje jedne suverene zemlje. I takav balans na žici - tek je početak.
"U Ukrajini, mi smo, po dogovoru, živjeli sa svojim razlikama - sve do sada" - Komentar ukrajinskog romanopisca Andrey-a Kurkova, objavljen u listu The Washington Post.

"U prošlosti sam na ukrajinske revolucije gledao kao na promjene godišnjih doba, koje su počinjale nakon žetve u jesen i završavale se pred sadnju krompira u proljeće. I, na neki način, osjećalo se kao da je proljeće stiglo u utorak ujutro. Rusija je ukrajinskim trupama dala ultimatum: Predajte se do 5 sati ujutro, ili će ruska armija započeti napad.

"Ostao sam budan cijele noći, provjeravajući vijesti online svaka dva sata. I kad se ukrajinska armija nije predala i Rusija nije napala, osjetio sam kao neko olakšanje što je rat izbjegnut.

"Ipak, ovo proljeće bi moglo biti mnogo drugačije od prethodnih. Čak i ako tenzije budu smirene na Krimu, Ukrajina će biti ostavljena sa iznova produbljenim podjelama. A ja strahujem da Putin, kad se pogleda u ogledalo, ustvari vidi Staljina kako se 9. maja 1945. sprema da otpozdravlja na paradi pobjede na moskovskom Crvenom Trgu.
XS
SM
MD
LG