Linkovi

Međunarodni sud pravde naložio Rusiji da zaustavi vojne operacije u Ukrajini


ARHIVA: Sjedište Međunarodnog suda pravde u Hagu (Foto: REUTERS/Eva Plevier)
ARHIVA: Sjedište Međunarodnog suda pravde u Hagu (Foto: REUTERS/Eva Plevier)

Međunarodni sud pravde naložio je u srijedu Rusiji da zaustavi vojne akcije u Ukrajini.

"Ruska Federacija mora odmah da obustavi vojne operacije koje je započela 24. februara 2022. godina na teritoriji Ukrajine", navodi se u odluci najvišeg suda Ujedinjenih nacija, koju je podržalo 13 sudija, dok je dvoje bilo protiv.

Takođe su dodale da Rusija mora da osigura da druge snage pod njenom kontrolom ili koje Moskva podržava ne nastave vojnu operaciju.

Ukrajnski predsjednik Volodimir Zelenski je poslije presude suda tvitovao da je Ukrajina ostvarila potpunu pobjedu nad Rusijom pred Međunarodnom sudom pravde, da je presuda obavezujuća i da Rusija mora odmah da je ispoštuje.

"Ignorisanje naredbe će dodatno izolovati Rusiju", poručio je Zelenski.

Presude Međunarodnog suda pravde su obavezujuće, ali ne postoje direktni načini za njihovo sprovođenje i u nekim rijetkim slučajevima, neke zemlje su ih ignorisale.

Ukrajina je pokrenula proces pred sudom ubrzo nakon početka ruske invazije navodeći da je rusko opravdanje - da je preduzela akciju da spriječi genocid u istočnoj Ukrajini - neosnovano.

Zastupnici Ukrajine su na pretresu naveli da nema prijetnje od genocida u istočnoj Ukrajini i da Konvencija o genocidu UN iz 1948. godine, koju su obje zemlje potpisale, ne dozvoljava invaziju da se on spriječi.

Rusija nije prisustvovala sudskom pretresu 7. marta "zbog apsurdnosti tužbe". Međutim, u pisanom dokumentu upućenom sudu navela je da on ne bi trebalo da nameće bilo kakve mjere.

Moskva tvrdi da to što je ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebio riječ genocid ne znači automatski da je implicirao da svoje poteze zasniva na Konvenciji o genocidu, te da bez spora u pogledu tumačenja tog sporazuma, sud nema nadležnost.

Međutim, predsjedavajuća sutkinja Džoan Donahju navela je da sud ima dovoljno informacija da se dvije zemlje spore u pogledu tumačenja konvencije da bi se donijela preliminarna odluka.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG