Linkovi

A view shows Donetsk Regional Theatre of Drama destroyed by an airstrike in Mariupol
A view shows Donetsk Regional Theatre of Drama destroyed by an airstrike in Mariupol

Dan 21: Bombardovano pozorište u Mariupolju u koje su se sklonili civili

Broj žrtava u Harkovu je najmanje 500 objavile ukrajinske hitne službe. Rusko napredovanje u zaostatku, kažu zvaničnici britanske odbrane.

Stotine civila bilo u 'bombardovanom pozorištu'

Zamjenik gradonačelnika grada rekao je za BBC da su ruske snage bombardovale pozorište u kojem su se sklonile stotine civila.

Serhij Orlov je rekao da je u zgradi bilo između 1.000 i 1.200 ljudi. On je rekao da je još uvijek nepoznat broj žrtava.

Mariupolj su opkolile ruske snage, a procjenjuje se da je oko 300.000 ljudi bez pitke vode, struje ili plina. Hrana i medicinske zalihe su pri kraju, a Rusija ne dozvoljava isporuku humanitarne pomoći.

Grad je od početka rata pod stalnim ruskim granatiranjem, a naselja su pretvorena u pustoš. Prošle sedmice u napadu na bolnicu poginulo je pet osoba.

Orlov je takođe rekao da je Rusija napala konvoj civila koji je krenuo iz Mariupolja na putu ka gradu Zaporožju, ranivši pet civila, uključujući jedno dijete.

Ukrajina odbija rusku ponudu neutralnosti u 'austrijskom stilu'

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimir Zelenski rekao je da je ruski prijedlog da Ukrajina usvoji neutralnost u austrijskom stilu neprihvatljiv za tu zemlju.

Mihajlo Podoljak član ukrajinskog pregovaračkog tima, rekao je lokalnim medijima da svaki mirovni sporazum mora biti pod ukrajinskim uslovima koji štite njen suverenitet.

"Razumijemo pokušaj naših partnera da ostanu proaktivni u procesu pregovora," rekao je Podoljak. "Otuda i riječi o" švedskom "ili" austrijskom modelu "neutralnosti. Ali Ukrajina je sada u stanju direktnog rata sa Rusijom."

"Stoga, model može biti samo "ukrajinski" i samo sa zakonski provjerenim sigurnosnim garancijama. I bez drugih modela ili opcija."

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Rusija otvorena za mirovni sporazum kojim bi neutralna Ukrajina imala svoju vojsku i mornaricu, nešto poput Austrije ili Švedske.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG